<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Borgarsyssel Museum 1921 – 2021 Hundre år og like sprek!

Borgarsyssel Museums historie er også sarpingenes historie. Museet har de siste 100 år huset utstillinger og arrangementer om og av innbyggerne og byen vår, i tillegg til Østfolds rike kultur og historie. Strategisk plassert ved ruinparken, som ble anlagt til byens 900-års jubileum i 1916 der Olav den helliges by Borg lå, har museet vært en møteplass for folk i og utenfor byen.

  •  (Foto/Photo)
    1/1

MUSEET ETABLERES

Borgarsyssel Museum ble åpnet 29.juli 1921. Museet ble etablert rundt ruinene av St. Nikolaskirken fra 1100-tallet og et steinkast unna Olav den Helliges middelalderby Borg. I 1946 ble Borgarsyssel Museum til et fylkesmuseum, med hele Østfold som sitt nedslagsfelt. Siden 2006 har museet vært en del av Østfoldmuseene. I løpet av de snart 100 årene museet har eksistert har det kommet bygninger hit fra hele fylket og i dag forvalter Borgarsyssel Museum 24 antikvariske bygninger, omkring 23.000 gjenstander og store mengder arkivmateriale.

Museet ble stiftet av frivillige og det var tannlege Ingebret Aas som var den første konservator og museets formann. På initiativ fra ham og flere av Sarpsborgs menn ble det aktivt samlet inn gjenstander, arkivmateriale og bygninger som skulle formidle byens og fylkets historie. Den første gjenstanden som kom inn i museets samling var et anker funnet i forbindelse med utgravingen av St. Nikolas kirkeruin i 1916.

EN LANG OG INNHOLDSRIK HISTORIE

I museets arkiver kan vi finne arrangementer som strakk seg over flere dager og som trakk 50 000 besøkende. Vi finner flammeslukende fakirer og svømmemaskiner. Det er påfugler i parken, skjeletter med inkabein og hermetiserte tiurer. Bunadsparader, folkedans og swing i ruinparken. Det er de historiene, gjenstandene og menneskene som utgjør dette museets nå 100-årige historie.

JUBILEUMSFEIRING

En vaskekte hundreåring fortjener en markering. En markering som viser til den formen dette stedet er støpt i, men ikke minst – en markering som viser hva Borgarsyssel Museum skal være for de som bruker museet i dag og de som skal bruke det i morgen. Vi ønsker at feiringen skal være for alle som bor i Sarpsborg, og vi ønsker at jubileet skal sette varige spor i form av nytt innhold og nye historier.


SARPE DIEM – 100 ÅR MED MUSEUM OG FOLK 

Hva skaper en by? Er det husene, gatene, skulpturene, butikkene eller er det menneskene? Jubileumsutstillingen Sarpe Diem - 100 år med museum og folk retter et nostalgisk søkelys på byens siste 100 år. Borgarsyssel Museum mangler ikke gjenstander til utstillingen, men denne gangen skal også sarpingene selv «stilles ut». I hele januar kan du nominere personer som har betydd noe for byen. Sarpsborg har fostret mange store navn, men like viktige er kvinnene og mennene i gata, elever og studenter, industriarbeidere og akademikere. En navngitt sarping skal representere hvert tiår museet har eksistert og deres historier vil bli en del av vår felles byhistorie. Du kan komme med din nominasjon her:  https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/sarpingen

RASMUS SØRNES- TROLLMANEN FRA JELØYA

Et av de store høydepunktene i Borgarsyssel museums samlinger er Rasmus Sørnes astronomiske ur fra 1964. Sørnes er kjent for sine fire astronomiske ur, og ur nr. 3 er i Borgarsyssel Museums eie. Det er et helt univers av små urskiver og globuser som gir astronomisk informasjon om blant annet flo og fjære, soloppgang og solnedgang, solformørkelser og måneformørkelser, månefaser, årstider, dato og stjernenes posisjon. Dette uret omtales som et av verdens mest kompliserte astronomiske ur, og fra 18.juni 2021 kan denne unike gjenstanden igjen sees på Borgarsyssel Museum.

  •  (Foto/Photo)
    1/1