Museet dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag Borgarsyssel Museum har samlinger fra store deler av Østfold, og et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.
Olavskapellet
Olavskapellet på Borgarsyssel Museum ble bygget som en utstillingshall til det store Olavsjubileet i 1930. Da ble det markert at det var 900 år siden Olav den hellige døde på Stiklestad.
Olavskapellet på Borgarsyssel Museum ble bygget som en utstillingshall til det store Olavsjubileet i 1930. Da ble det markert at det var 900 år siden Olav den hellige døde på Stiklestad. Bygningen inneholder flere rom, blant annet et kapell og en «steinhuggerhall». I steinhuggerhallen er det det utstilt en rekke kopier av døpefonter fra middelalderen, deriblant denne fonten fra Skjeberg kirke.
Dåp i middelalderen
I middelalderen var det svært viktig at nyfødte barn ble døpt så fort som mulig. Barne-dødeligheten var høy, og man kunne ikke risikere at et barn døde før det ble døpt. Da ville barnets sjel være fortapt, og det ville havne i helvete. Gjennom dåpen skulle djevelen drives ut, og sjelen innvies i det kristne felleskapet. Barnet ble døpt nakent, og hele kroppen ble dyppet ned i vannet. Etter dåpen ble barnet smurt inn i velduftende oljer og kledd i en hvit dåpsdrakt. Det var nå lysets barn, og en del av Guds rike