Hopp til hovedinnhold

Friluftsmuseet på Borgarsyssel

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter St. Nikolas kirke fra omkring 1115.

Museet dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag Borgarsyssel Museum har samlinger fra store deler av Østfold, og et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

Ferjestan

Tidlig i 1820-årene ble kongeveien lagt om ned mot Solisundet for at de reisende skulle unngå de bratteste kneikene ved Ågårdselva. Ferjestan ble reist som skyss-stasjon for de reisende langs kongeveien i 1825. Allerede i 1844 ble det bygget en bru ved Soli. Brua erstattet bruk av pram over sundet. I perioden Ferjestan ble brukt som skyss-stasjon fikk innehaverne tillatelse til å traktere de reisende. Dermed kunne de spe på inntektene slik at de ved å kombinere drift av skyss-stasjonen og dyrke litt mark kunne tjene til livets opphold.

  • Ferjestan utvendig
    Ferjestan utvendig Roderick Ewart / Østfoldmuseene

Mari Bøa i Råde, legdekjerring i Råde, ca. 1865-70. "Lægdekjærring Mari Bøa vanket stadig paa Færjestan og fik sig en taar Kaffi" påskrevet på bakside av visittkort. Færjestan på Solli i Tune. "Ho Mari jikk i nøa, å selte gåtter og tigde føa. Ho var en stann å tente, der der va læit å væra, fekk e sjeppe poteteter te å setta i lønn. - jæ fekk sett e sjeppe poteter da døm sette sinne, å de første døm bynnte å ita tå de var minne - de vet ingen åt jæ læi dem de så, det, sao Mari Bøa .Etter Kristian Strømshaug, Råde. Originalfoto i visttkoprtformat innkommet 1977 (fra hvem?), skriver Truls Nygaard.

  • Mari Bøa i Råde, legdekjerring i Råde, ca. 1865-70.
"Lægdekjærring Mari Bøa vanket stadig paa Færjestan og fik sig en taar Kaffi" påskrevet på bakside av visittkort.
Færjestan på Solli i Tune.

"Ho Mari jikk i nøa, å selte gåtter og tigde føa. Ho var en stann å tente, der der va læit å væra, fekk e sjeppe poteteter te  å setta i lønn. 
- jæ fekk sett e sjeppe poteter da døm sette sinne, å de første døm bynnte å ita tå de var  minne - de vet ingen åt jæ læi  dem de så, det, sao Mari Bøa .Etter Kristian Strømshaug, Råde. 
Originalfoto i visttkoprtformat innkommet 1977 (fra hvem?), skriver Truls Nygaard.
    Mari Bøa i Råde, legdekjerring i Råde, ca. 1865-70. "Lægdekjærring Mari Bøa vanket stadig paa Færjestan og fik sig en taar Kaffi" påskrevet på bakside av visittkort. Færjestan på Solli i Tune. "Ho Mari jikk i nøa, å selte gåtter og tigde føa. Ho var en stann å tente, der der va læit å væra, fekk e sjeppe poteteter te å setta i lønn. - jæ fekk sett e sjeppe poteter da døm sette sinne, å de første døm bynnte å ita tå de var minne - de vet ingen åt jæ læi dem de så, det, sao Mari Bøa .Etter Kristian Strømshaug, Råde. Originalfoto i visttkoprtformat innkommet 1977 (fra hvem?), skriver Truls Nygaard. Østfoldmuseene / Østfold fylkes billedarkiv
i
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1