Hopp til hovedinnhold

Friluftsmuseet på Borgarsyssel

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter St. Nikolas kirke fra omkring 1115.

Museet dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag Borgarsyssel Museum har samlinger fra store deler av Østfold, og et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

Ferjestan

Tidlig i 1820-årene ble kongeveien lagt om ned mot Solisundet for at de reisende skulle unngå de bratteste kneikene ved Ågårdselva. Ferjestan ble reist som skyss-stasjon for de reisende langs kongeveien i 1825. Allerede i 1844 ble det bygget en bru ved Soli. Brua erstattet bruk av pram over sundet. I perioden Ferjestan ble brukt som skyss-stasjon fikk innehaverne tillatelse til å traktere de reisende. Dermed kunne de spe på inntektene slik at de ved å kombinere drift av skyss-stasjonen og dyrke litt mark kunne tjene til livets opphold.

Allerede i 1936 kjøpte og overtok Borgarsyssel Museum huset, men på grunn av manglende midler til oppføringen, ble ikke bygget satt opp igjen på museet før i 1940.

I første etasje på Ferjestan finner vi to store skjenkestuer der gjestene holdt til, et kammers, kjøkken og kontor. Kontoret har opprinnelig vært en del av kjøkkenet. På kjøkkenet er det en stor peis med bakerovn. Over bakerovnen er det et lite skap, og det fortelles at tjenestedrengen sov her. Om han fikk plass i skapet, kan vi lure på, men i hvert fall vet vi med sikkerhet at de siste beboerne i Ferjestan brukte skapet til hønsehus om vinteren. Inntil kjøkkenet lå det en krambod hvor kundene kunne få kjøpt brennevin og varer av forskjellig slag. I dag er dette rommet innredet som en skolestue.

  • Ferjestan utvendig
    Ferjestan utvendig Roderick Ewart / Østfoldmuseene

Les mer om Ferjestan på digitalt museum:

i
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1