Hopp til hovedinnhold

Friluftsmuseet på Borgarsyssel

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter St. Nikolas kirke fra omkring 1115.

Museet dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag Borgarsyssel Museum har samlinger fra store deler av Østfold, og et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

Olavskapellet

Olavskapellet på Borgarsyssel Museum ble bygget som en utstillingshall til det store Olavsjubileet i 1930, som markerte 900 år siden Olav Haraldssons død på Stiklestad. Olavskapellet på Borgarsyssel Museum ble bygget som en utstillingshall til det store Olavsjubileet i 1930. Da ble det markert at det var 900 år siden Olav den hellige døde på Stiklestad.

Olavskapellet er bygget som en middelalderkirke, med kopi av inngangsportalen til Skjeberg kirke, og relieffer fra Skjeberg og Rygge kirke innmurt i ytterveggen.

Bygningen inneholder i alt fire rom. Det første man kommer inn i er Steinhuggerhallen, til minne om Østfolds stolte steinhuggertradisjon. Dette rommet er inneholder flere eksempler på middelalderens steinhuggerkunst med flere døpefonter fra det gamle Borgarsysla i tillegg til orginalmateriale fra St. Nikolas kirkeruin i form av grav- og bygningssteiner. I monteret midt i rommet står Borg-krusifikset: et emaljert krusifiks fra begynnelsen av 1200-tallet, produsert i Frankrike. Krusifikset har innskrift som knytter det til middelalderbyen Borg. I enden av rommet ligger Mariakapellet, som blant annet inneholder to 1600-talls gravkister etter familien Weierenskiold.

Videre kommer man inn i våpenhuset: et typisk forrom til en middelalderkirke. Her la man fra seg våpnene før man gikk inn i kirkerommet. Taket er her dekorert med våpenskjold fra middelalderens Østfoldslekter, blant annet Alf Erlingsson, greven av Sarpsborg. Til venstre er en modell av middelalderbyen Borg med Olavsvollen, St. Nikolas kirke, St. Maria kirke og kongsgården.

Neste rom er selve Olavskapellet, med en stor samling produksjoner av helgenen Olav den Hellige. Kapellet er ikke vigslet, men brukes likevel til bryllup, dåp og gudstjenester. Olavsstatuene er kopier fra Norge og Norden, og alterbordets høyre del stammer antagelig fra Tune middelalderkirke og alterskapet fra Kvæfjord kirke i Troms. Det fremstiller Olav den Hellige mellom St. Antonius (til venstre) og St. Egedius (til høyre).

i
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1