Hopp til hovedinnhold

Fru Aarslands butikk

Velkommen inn for en hyggelig handel og titt i det som kanskje er Sarpsborgs mest ikoniske forretning.

Sommer på Borgarsyssel har i de siste årene blitt synonynmt med Fru Aarsland butikk, og i år er ikke annerledes. Sarpsborgs eldste forretning har åpent hver helg i sommer, samt hver torsdag i juli. Her får du aneldning til å ta en titt inn i det som en gang var en skysstasjon for reisende mellom Norge og Sverige. Familien Aarsland arbeidet for Pelly på Borregaard da de kjøpte en eldre arbeiderstue i Gleng i 1840-årene. Huset som lå på hjørnet av Torsbekkgaten og Glengsgaten, besto opprinnelig bare av en stue og kjøkken, og her innredet de en høkerbutikk. Samtidig fikk Aarsland handelsbrev, og etter hvert som trafikken økte, ble virksomheten ut­videt til også å omfatte gjestgiveri og skyss-stasjon. Omkring 1850 ble derfor huset utvidet med ei skjenkestue og senere med privatrom til familien. Aarsland var dessuten offentlig ansatt skyss-skaffer og drev rutekjøring mellom Sandesund og øvre del av byen i korrespondanse med rutebåtene «Tripp» og «Glommen».

Når du kommer inn i butikken finner du hyller med deler av vareutvalget bak disken. Du finner også den gamle kista som har fulgt huset, og der mang en kunde slo seg ned for en prat. Til venstre for døra står et bord med brennevinstønna.

Fru Aarsland var viden kjent for sine kjøttkaker på pinne med øl ved siden av. Selv om dette ikke serveres lenger får du mulighet til å meske deg med slikkerier og søtsaker fra vårt langstrakte land. Her finner du også et utvalg av nostalsgiske leker og gaveartikler. Er riktig krambod med andre ord. Denne sommeren må alle barn hjelpe Fru Aarsland med å finne sin hatt og hansker. Hun har rett og slett forlagt dem. For de som klarer å finne dem vanker det en liten premie.

Inngang til Fru Aarsland butikk, er inkludert i inngangsbilletten, uten ekstra kostnad.

Andre aktiviteter på Borgarsyssel i sommer:

Vandreteater - Folk og røvere i Kardemommeby

Vandreteater - Folk og røvere i Kardemommeby

Denne sommeren inviterer Borgarsyssel museum til Thorbjørn Egner's Kardemommeby, hvor du møter de snille røverne Kasper, Jesper, og Jonathan!

BARNEAKTIVITET
Borgarsyssel Museum, Sarpsborg 9. – 14. juli 2024

Konsert i gresset - Trygve Skaug i Ruinparken

Konsert i gresset - Trygve Skaug i Ruinparken

Den folkekjære artisten Trygve Skaug er kjent for å synge og skrive dikt om de virkelig nære tingene i livet. Lørdag 20.juli holder han en intim utendørskonsert i vakre omgivelser på Borgarsyssel Museum.

KONSERT
Borgarsyssel Museum, Sarpsborg 20. juli 2024 kl. 19.00
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1