<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Fredagsmatine: Hvorfor får man ikke sprit på Rema?

Skulle Norge tillate eller forby alkoholen? For hundre år siden var dette det store stridsspørsmålet.

I oktober 1919 var det folkeavstemning i Norge. For første gang var det allmenn stemmerett i en folkeavstemning. Saken man skulle si ja eller nei til, var salg og servering av brennevin.

Hva lå bak at to av tre østfoldinger stemte ja til dette forbudet? Hvordan fungerte forbudet? En kjent konsekvens av forbudet var en oppblomstring av smugling, reseptmisbruk og hjemmebrenning. 

Vi får besøk av den populære historikeren Trond Svandal som gjennom sitt arbeid  på Østfold Interkommunale Arkivselskap IKS har funnet frem spennende materialet fra demokratiet Norges spede begynnelse. 

Borgarsyssel Museum finner frem gjenstander knyttet til  sprit og arbeiderkultur, blant annet et spritbrennerapparat som ryktes å være en lokal og uoffisiell patent fra Borregaard.

Vi gleder oss til å lære noe nytt på årets siste fredagsmatine! Kafeen er åpen.

Arrangementet er i godt samarbeid med Østfold Interkommunale Arkivselskap IKS. 

  • 2/2
    Arkivet etter folkeavstemmingen i 1919 ligger i Østfold Interkommunale Arkivselskap IKS. Det vil være mulig å se det ekte arkivmaterialet etter arrangementet. Foto: Trond Svandal