Hopp til hovedinnhold

Opplev Sørnesuret: En reise gjennom tid og rom

På Borgarsyssel Museum i Sarpsborg kan du beundre "Sørnesuret", et mesterverk skapt av den selvlærte urmakeren Rasmus Sørnes. Dette unike uret er et vitnesbyrd om menneskelig oppfinnsomhet og fascinasjon for universets mysterier.

  • 1/1
    Per Arne Hovland / Østfoldmuseene

Hva gjør man når man har et brennende ønske om å bli urmaker, men får beskjed om at man ikke kan bli tatt opp som urmakerlærling fordi man som bondesønn har «for klumpete hender»? Man går hjem, og konstruerer kanskje verdens mest avanserte astronomiske ur.

I hvert fall var det dette Rasmus Sørnes senere gjorde, for å vise dem som tvilte på hans evner, men også på grunn av et brennende ønske om å gi vanlige folk et innblikk i hvordan universet og tiden fungerer, på en mekanisk måte. Resultatet ble de fire «Sørnesurene», de kanskje mest avanserte og kompliserte slike astronomiske ur som noen gang er konstruert.

Alt sammen gjort av én mann, som var selvlært, og som ikke bare konstruerte selve urene, men også alt av deler og verktøy.

Utstillingen:

  • Dykk ned i den utrolige historien om Rasmus Sørnes og hans lidenskap for astronomi.​Se uret i detalj og bli fascinert av den intrikate mekanismen.
  • Lær om de forskjellige funksjonene til uret, inkludert stjernebilder, månefaser, tidevann og mer.
  • Forstå den enorme kompleksiteten og presisjonen bak Sørnesurets konstruksjon.
  • Beundre den kunstneriske utformingen av uret, et vakkert håndverk i gull og sølv.

En unik opplevelse for alle:

  • Uansett om du er en historieelsker, en vitenskapsentusiast eller bare nysgjerrig på fascinerende oppfinnelser, er Sørnesuret en utstilling du ikke vil gå glipp av.​En interaktiv opplevelse for hele familien, med spennende aktiviteter for barn og voksne.
  • En inspirerende hyllest til menneskelig kreativitet og evnen til å oppnå det umulige.

  • 1/1

Besøksinformasjon
Denne aktiviteten er inkludert i inngangsbilletten og tilgjengelig i museets åpningstider. For informasjon om billettpriser, årskort og gruppepriser, besøk https://ostfoldmuseene.no/priser.
For informasjon om tilgjengelighet og tilrettelegging på museet, se https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/tilgjengelighet.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1