Hopp til hovedinnhold

Opplev Karl XIIs historiske slag og unike gjenstander på Fredriksten. En historisk dagstur for hele familien.

Året er 1700. Halden er en by i vekst. Fredriksten festning troner stolt over byen hvor 1300 innbyggere jobber i møllene, på sagene og på gårdene. I Sverige sitter en tenåring på tronen. Hans navn er Karl XII. Riket han arver er stort og mektig. Utenlandske fyrster griper sjansen og lar en ung uerfaren konge betale for tidligere urett – den store nordiske krig har begynt!

Karl lar seg ikke skremme. Han er Sveriges konge, og landets fremste soldat. Han reiser ut i Europa for å nedkjempe sine fiender. Han kjemper sin krig i 16 år, men seier blir til nederlag.

I et siste forsøk på å vinne tar han krigen med seg til Halden.

For 300 år siden var verdens øyne rettet mot Halden. Nå inviterer Fredriksten Museum til utstillingene Det store fallet og utendørsutstillingen Karl XIIs sti, om svenskekongen Karl XIIs siste angrep som endret historien for alltid.

  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4

Halden museum - Fredriksten i Østre kurtine, er fylt med gjenstander – fra Karl XIIs undertøy til monumentene reist etter hans død. Sammen med personlige fortellinger om hva som hendte i Østfold og grensestrøkene da svenske styrker herjet for 300 år siden, forteller Det store fallet om bakteppet for en konges død og et rikes fall i 1718.

Opplev alle de spennende utstillingene i Fredriksten Museum og festningen som har betydd så mye for Norges frihet!

Det store fallet er støttet av Sparebank 1 stiftelsen Østfold Akershus, Forsvaret, Fredriksten festnings venner, Halden kommune og Clara Lachmanns fond för främjande av den skandinaviska samkänslan.

Denne utstillingen er inkludert i inngangsbilletten og tilgjengelig i museets åpningstider. For informasjon om billettpriser, årskort og gruppepriser, besøk

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1