• Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Kulturkveld på museet: Fregatten «Lossen» og forliset julaften 1717

Fra utgravningen av Lossen i 1967. Foto utlånt av Terje Olsen.
17. januar // 19:00 - 21:00

Julaften 1717 forliste fregatten «Lossen» i en kraftig storm utenfor Vesterøy. Utgravningene av «Lossen» i 1963 var Norges første i sitt slag, og la grunnlaget for marinarkeologien.

Kystmuseet Hvaler inviterer til foredrag om de dramatiske hendelsene og den senere så spennende utgravningen i forbindelse med at det nå er 300 år siden forliset julaften 1717. Av de totalt 109 mann om bord omkom 55 mann i forliset. Av de 109 var 6 krigsfanger som skulle til Fladsstrand. De overlevende berget seg i land på Vesterøy og fant frem til gårdene på Vauer hvor de fikk hjelp. «Lossen» ble bygd på den dansk- norske marines orlogsverft på Isegran i årene 1684 til 1686. Fregatten var under Tordenskjolds kommando da den sank i bukta Stolen på Vesterøy.

Etter mange års leting fant orlogskaptein Rolf Scheen vraket etter «Lossen» i 1963. Dette la grunnlaget for den viktigste marinarkeologiske utgravningen her i Norge. Utgravningen ble ledet av Norsk sjøfartsmuseum og gjennomført i årene 1967, 1968 og 1974.

Terje Olsen kommer til Kystmuseet Hvaler og forteller om «Lossen», om dykkene som førte til at «Lossen» endelig ble gjenfunnet og om de marinarkeologiske utgravningene. Terje var med på å lokalisere vraket i 1963 og jobbet som undervannsfotograf under utgravningene, og var med på planleggingen av utgravningen i 1968. Han jobbet som fotograf ved Norsk Sjøfartsmuseum i ca. 25 år.

Terje Olsen. Foto: privat

Terje Olsen forteller om utgravingen av «Lossen» under et arrangement ved museet i 2016. Bukta Stolen i bakgrunnen. Vind og bølger kilte til slutt «Lossen» fast inne i bukta. Foto: Morten Skadsem.

Velkommen til en spennende kveld på Kystmuseet Hvaler!

januar 17 2018

Arena: