Hopp til hovedinnhold

Kulturkveld på Ørje Brug: Vekkelsen i grensetraktene 1875-1930

"Det dro en svenske gjennom bygda med gitarspell og sang".
Foredrag av cand.phil. Bent-Roni Oterholt om vekkelsen i grensetraktene 1875-1930

I en periode med stor arbeidsinnvandring fra Sverige til Østfold på slutten av unionstiden, kom også påvirkning av religiøs karakter. 

Fra Sverige kom det en vekkelse som grep bygdene Øyemark, Trøgstad, Eidsberg og Askim, står det å lese i en masteroppgave om samfunnsendring og religiøs nyorientering, som cand philol. Bent-Roni Oterholt har skrevet. Disse religiøse strømninger resulterte bl.a. i byggingen av flere bedehus på 1880-tallet og framover, kanskje den tydeligste materialisering av det religiøse opprøret. I foredraget "Det dro en svenske gjennom bygda med gitarspell og sang", settes den religiøs nyorienteringen inn i sammenheng med framveksten av industri, handel og jernbane i bygdene i Indre Østfold.   

Foredragsholder Bent-Roni Oterholt (f.1949) har Cand.philol.-eksamen fra NTNU i Trondheim i 1981, med fagene pedagogikk, sosialmedisin og kristendomskunnskap. 

Han har gjennom sitt yrkesaktive liv jobbet i offentlig sektor, blant annet som mangeårig personalsjef ved Askim sykehus og Edwin Ruuds Hospital.

Oterholt er opptatt av lokalhistorie, kulturformidling og kirkeliv, de siste tre årene særlig med å skape nytt liv i prestegården i Askim.  

Denne kvelden inviterer Fotohistorisk forening til Kulturkveld på Ørje Brug. Det vil bli sang og visning av bilder fra bedehusmiljøet i Marker.

Inngang: kr. 50

Enkel servering

Arr. Fotohistorisk forening marker i samarbeid med Haldenvassdragets Kanalmuseum

  • 1/2
    Foto: Privat
  • 2/2
    Foto: Fotohistorisk forening Marker
Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1