Hopp til hovedinnhold

Kulturkveld på museet: En hyllest til Erling Johansen

  • Erling Johansen undersøker grunnen ved Hvaler kirke.
    Erling Johansen undersøker grunnen ved Hvaler kirke. Kystmuseet Hvaler

Markering av Erling Johansen 100 år – pølsefest og foredrag

Vi ønsker å markere at Erling Johansen ville ha fylt 100 år i år. Erling var opprinnelig rørlegger men var meget interessert i både arkeologi, geologi, botanikk, ornitologi, litteratur og historie. Han nedla en utrettelig innsats for kulturminnearbeidet i Østfold. Hans teft og talent førte til at han i 1951 ble utnevnt til statsstipendiat knyttet til Universitetes oldsakssamling. Vi feirer Erling ved å sette fokus på to av prosjektene han var engasjert i, nemlig Isegran og utgravningen ved Hvaler kirke på 1950-tallet. De som kjente Erling forteller at han var veldig glad i pølser. Enhver utflukt ble avsluttet i pølseboden. Vi inviterer derfor til pølsefest og foredrag.

  • Anne Sagberg, forfatter av boka «Isegran – en perle i Fredrikstad».
    Anne Sagberg, forfatter av boka «Isegran – en perle i Fredrikstad».

Isegran – et sted for historie og idyll

Det var Erling selv som beskrev Isegran med disse ordene. Ikke så rart med tanke på stedets rike historie og idylliske omgivelser. I 1973 fikk Erling opprettet en feltstasjon for Universitetet i Oslo på Isegran, og han var selv bestyrer av stasjonen i hele 25 år. Hva passer vel bedre enn å få et foredrag om Isegran i forbindelse med feiringen av Erling? Vi har derfor invitert forfatteren av boka «Isegran – en perle i Fredrikstad». Anne Sagberg bor på Kråkerøy og er utdannet adjunkt og agronom. Hun har utgitt flere bøker. De senere årene har hun vært en del av dugnadsgruppa som holder Renessansehagen på Isegran i hevd. 

Hvaler kirke og restaureringen på 1950-tallet

Restaureringen av Hvaler kirke skulle vise seg å avdekke flere spennende funn. Dette førte til en større utgravning både inne i og utenfor kirken. Erling ledet denne utgravningen som har blitt beskrevet som et pionerarbeid, da det var første gang man i norsk sammenheng foretok systematiske undersøkelser av et kulturlag under et kirkegulv. Funnene de gjorde var mildt sagt oppsiktsvekkende.

Foredragsholder er Kathrine L. Sandstrøm ved Kystmuseet Hvaler. Foredraget er basert på artikkelen «Hvaler kirke og restaureringen på 1950-tallet» som ble publisert i siste utgave av Mindre Alv, årboka til Fredrikstad Museum. 

Salgsvarer

Pølse i brød/lompe. Kr. 25,-
«Isegran – en perle i Fredrikstad» kr. 399,-
«Mindre Alv» 2017-2018 kr. 345,-

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1