Hopp til hovedinnhold

Gullsporen kommer tilbake!

Den 3.januar skjer det. Hva da, spør du? En sensasjon! Det er nemlig datoen da den "fortapte" Gullsporen fra Rygge endelig kommer tilbake til sin hjemmekommune og til Moss by- og industrimuseum! Men hvorfor?

En sensasjon

Det kan ikke kalles annet enn en sensasjon at Gullsporen kommer tilbake til sin hjemmekommune. Det var i det herrens år 1872 at Gullsporen ble funnet på Rød i Rygge. Den fikk ikke være lenge i friluft i Rygge før den ble tatt vare på av Oldsakssamlingen i Kristiania. Siden det har den vært der. Etter så mange år er det endelig på tide at den kommer tilbake! 

  • 1/1
    Kulturhistorisk museum, UiO / CC BY-SA 4.0

Du har sett den?

I løpet av de 148 årene som har gått har likevel Gullsporen vært synlig i kommunevåpenet til Rygge. Denne stiliserte varianten i gull ble valgt som samlende symbol for kommunen på 1980-tallet. Utforming av symbolene i kommunevåpnene må følge fastsatte heraldiske regler. Det er derfor sporen i kommunevåpenet ikke er gjengitt med all sin ornamentikk og dekor.  

Hvorfor akkurat 3. januar 2020?

Denne fredagen åpner Moss by- og industrimuseum en utstilling der den opprinnelige og helt ekte Gullsporen er hovedattraksjon. Rygge og Moss blir forent til en kommune fra 1. januar 2020. I forhandlingene mellom de to kommunene, fikk Moss beholde navnet, men Rygge vant kampen om kommunevåpenet. Gullsporen blir symbol på den nye storkommunens og motiv i kommunevåpenet. Til glede for noen og til forargelse for de som vil savne den kjente Mossekråka. 2020 markerer også året hvor Moss fyller 300 år som by! Det skulle bare mangle at ikke Gullsporen kommer hjem i et slik merkeår. 


  • 1/1
    Gullsporen blir Nye Moss kommunevåpen Trine Gjøsund

Holde deg oppdatert?

Vil du holde deg oppdatert på utstillingsåpningen og utviklingen av utstillingen? Klikk på lenkene under, her vil vi publisere utvikling og saker kontinuerlig: