<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Bokser fra blikkemballasjeindustrien i Moss

I museets utstillingsrekke av gjenstander fra samlingen har vi denne gang valgt malingsbokser og kakebokser fra blikkemballasjeindustrien i Moss.

Beredskapsgruppa i Østfoldmuseene

Blikkemballasjeindustrien i Moss tok slutt i 2015 da de siste produksjonslinjene på Skanem Moss AS i Rabekkgata 6 på Høyda ble lagt ned. Byen tok farvel med enda en hjørnesteinsbedrift.

Beredskapsgruppa for industridokumentasjon i Østfold, som består av ansatte ved Østfoldmuseene, ble varslet før nedleggelsen. Gruppa filmet og dokumenterte bedriften før produksjonen ble flyttet til Sverige. Filmen om «10 –literen» kan ses på www.industrimuseum.no.

 • (Foto/Photo)
  1/1

Blikkemballasjeproduksjonen flyttes

Forløperen til Skanem Moss AS var J.A. Sannem A/S i Bergen, etablert i 1872. Virksomheten fusjonerte og fikk avdelinger i Moss sentrum, først gjennom «Foblik» i 1929 og «Noblikk» i 1960. Fabrikkene lå i Sundstredet 2 og Storgata 28.

På midten av 1960-tallet flyttet først deler av blikkemballasjeproduksjonen til Rabekkgata 6 på Høyda, senere ble all produksjon samlet her. Arkitektene Thoring og Saugestad tegnet både administrasjonsbygningen og produksjonslokalene.

 • (Foto/Photo)
  1/1

Transformasjon

I disse dager planlegges det en storstilt omregulering av Rabekkgata 4-6. Industriområdet skal endres til boligområde med bydelshus og fellesfunksjoner. Tenk om noe av den industrielle bygningsmassen fra Skanem-anlegget kan beholdes og benyttes til fellesarealer! Slik kan de fysiske minnene fra en nasjonal og internasjonal industribedrift peke tilbake til de mange malingsboksene og kakeboksene som fremdeles står i hyller og skap i de tusen hjem.

Kilder: Moss byleksikon, Moss- Oslofjordens industrisentrum 1972, Fra fortid mot fremtid. Moss industriforening gjennom 50 år. 1947-1997.Thoringarkivet i Moss by- og industrimuseum

 

 • (Foto/Photo)
  1/1