Hopp til hovedinnhold

Asta Nørregaard-værelset

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Her kan du lese mer om værelset som idag kalles Asta Nørregaard-værelset.

Et maleri

Dette rommet er et av rommene som man med sikkerhet kan gjenskape. Det finnes nemlig et maleri av Asta Nørregaard som malte en pike. Maleriet er datert til 1898, men utseende er antagelig slik rommet så ut etter oppussingen 1822-1838 eller etter en ny oppussing fra perioden mellom 1855-1865, og det er denne situasjonen dette rommet er tilbakeført til i dag. Tapeten bærer nemlig et senere preg enn den første oppussingen. Ser du likheten? Da dette rommet ble undersøkt av professor emeritus Jon Brænne ble det under flere lag papirtapet gjort funn, nemlig to generasjoner lerret.

  • 1/1

Et rom uten ovn

I 1820 og 1822 var rommet annerledes, det var brannmur, men ingen kakkelovn i rommet. Dette rommet er det som antagelig omtales som salkammerset eller hjørnesalen i disse kildene. I moderne tid har rommet vært skolekjøkken og undervisningsrom. Dobbeltdøren som du ser i dag har på ny blitt åpnet igjen, etter at den ble tettet igjen i 1938. Her står også en jernovn fra Eidsfos jernverk her. Denne ovnen ble funnet demontert som et rustvrak i kjelleren på Torderød.

Foto: Lennart Pettersen

  • 1/1

Lysekronen

Ser du også lysekronen? Denne kommer opprinnelig fra Melløs gård. Dette var en lystgård fra samme periode som Torderød og ble eid av familien Gerner. Senere kjøpte Moss kommune gården. Gården ble revet og idag ligger Melløsparken omsorgsenter på plassen. Lysekronene er fra 1840-årene og består av 600 håndslipte prismer. 

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1