Hopp til hovedinnhold

Det tradisjonsrike malerfaget og det viktige arbeidet på Torderød

I artikkelserien om Torderøds restaureringsarbeider skal vi denne gangen ta et dypdykk inn i det tradisjonsrike og viktige malerfaget. Rommene i Torderøds annen etasje restaureres nå tilbake til fordumsprakt, og for å få arbeidet både tidsriktig og håndverksmessig riktig arbeides det nå med å legge papirtapet over en strie før den dekorative tapeten kommer på etter malerarbeid på listverk og tak.

Malerfaget en egen kunst

På Torderød er engasjerte og dyktige fagfolk i gang. Malerfaget og deres ferdigheter ble før i tiden kun som oftest brukt av de mer velstående som kunne betale en maler for hans jobb. En maler må besitte mye kunnskap, kjemi- og materialforståelse og ikke minst ha en estetisk sans. Og helt frem til 1936 tok malermestere sin utdanning ved Kunst og håndverksskolen. Dette er nå endret. 

For å være håndverker i en tradisjonsrikt bygning som Torderød er det også særdeles viktig med en historisk forståelse, og ikke minst kunnskap om eldre tiders materialer og metoder. For at restaureringsarbeidet på Torderød skal bli historisk korrekt brukes derfor eldre teknikker:

 • Eileen Jahren Eriksen

Hvorfor strie og papir før tapet?

Som nevnt ovenfor har det de siste ukene blitt trukket papirtapet over en strie som dekker veggene. Strien har blitt spikret inn, og sitter godt, mens papirtapeten får et lag med lim. Den reproduserte historiske tapeten kommer ikke før nærmere sommeren, men i mellomtiden vil malingslag legges på listverk og tak. Dette er en eldre teknikk, som det ble slutt på i 1960. Du husker kanskje hvordan du selv gjorde ved ditt eget oppussingsprosjekt? 

 • 1/4
  Eileen Jahren Eriksen
 • 2/4
  Eileen Jahren Eriksen
 • 3/4
  Eileen Jahren Eriksen
 • 4/4
  Eileen Jahren Eriksen

Stukkatur og gips

På bildene ser du også at stukkaturen i taket og gipsarbeidet er i gang, og er nærmest ferdig. Den opprinnelige profileringen har kommet frem og har stedvis blitt reparert der det var behov. Blir det ikke flott?

 • 1/3
  Eileen Jahren Eriksen
 • 2/3
  Eileen Jahren Eriksen
 • 3/3
  Eileen Jahren Eriksen
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1