Hopp til hovedinnhold

Grønnkammerset

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Her kan du tilegne deg kunnskaper om værelset som kalles Grønnkammerset

Det er en fantastisk grønn tapet som omgir dette rom i dag. Dette rommet er antagelig det som omtales som sengekammeret i 1820. I 1822 var rommet upanelt, men med et gipset tak og en tre-etasjes kakkelovn. Rommet hadde da to vinduer, og to blindvinduer som for interiøret ikke er synlig. Rommet fikk sin grønnlige tapet, som du kan skue som et reprodusert produkt i dag, mellom 1822-1838. Det var nettopp under denne tiden at rommet fikk sin tittel «grønnkammerset». Tapeten ble funnet inne i et kott som stod i hjørnet av rommet. 

Dette rommet skal også ha vært guvernante værelse de senere årene. På 1960-tallet hadde rommet en helt annen funksjon, da var dette et undervisningsrom. I dag skal rommet være et bruksrom, derfor ser du gulv med vegg-til-vegg-teppe. Fortvil ikke, det opprinnelige gulvet ligger under, men dette er satt på for å bevare gulvene på best mulig måte. Du ser kanskje også at det ikke er brystpanel her, men en list? Dette var vanlige innredningsmetoder i borgerskapshjem, da man ikke alltid hadde råd til brystpanel satte man på en list slik som dette. Det at det ikke har vært brystpanel her indikerer også at rommet har hatt en privat karakter, og kanskje da som nevnt over, de private gemakker? Således var det ikke nødvendig at rommet skulle følge den dyre moten til punkt og prikke.

  • 1/1

Foto: Lennart Pettersen

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1