Hopp til hovedinnhold

Hallen

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Hallen i første og annen etasje inneholder interessante spor etter både 1700-tallet og 1800-tallet.

  • 1/1

Dette rommet i både første og annen etasje kalles i 1822 for en forstue. Første etasje inneholdt en glassdør ut og rommet var belagt med sorte og hvite marmorfliser som blir beskrevet i taksten fra 1822. Staselig, ikke sant? Før David jrs. forandringer mellom 1822 og 1838 hadde antagelig dette rommet en liten portiko der det i dag er inngangsparti/vindfang og en søylebaldakin. Rundt 1920 ble det også satt inn et toalett her, og da ble døren inn til kjøkkenet flyttet noe. Hallen har antagelig opprinnelig form og størrelse, mens vindfanget antagelig kom til under ombyggingen til David Chrystie jr. I annen etasje var det trapp til loftet og hele dette rommet inneholdt kun to vinduer. Det betyr at vinduet direkte over inngangsdøren antagelig var et blindvindu den første perioden. Dette er da fra tiden før altanen kom til. 

Foto: Riksantikvarens arkiv

  • 1/1
  • 1/1

Marmorering

Marmoreringen du ser på pilasterne er opprinnelig i annen etasje. Legg spesielt merke til toppen av pilasterne! Både første og annen etasje skal opprinnelig ha hatt en rødlig blekgul farge, og grønntonede dører og karmer. Opp igjennom tiden har det også vært ådret, og fra opprinnelses året var brystningslisten og dørene mahogni ådret, mens brystningen var svart. I 1830 ble dette malt hvitt i og brystningen ble malt lysgrå. Trappen er antagelig opprinnelig, men åpningen ble ombygget noe på 1830-tallet. I første etasje skal det også ha vært en kamin, men brannmuren til denne ble fjernet i 1939, og da satte man på gammel panel på samme plass.

Foto: Lennart Pettersen

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1