<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Christian Frederik i august 1814 - hva skjedde og hva kunne ha skjedd?

Under Christian Frederik-dagene i Moss byr Moss by- og industrimuseum i samarbeid med Christian Frederik-dagene, på et spennende arrangement i Konvensjonsgården med professor i historie Øystein Sørensen

  • 1/1
    Eileen Jahren Eriksen

August 1814

Ikke gå glipp av professor Øystein Sørensen foredrag, da vil du blant annet høre mer om: 
I august 1814 lå Norges videre skjebne i Christian Frederiks hender. Sverige (eller rettere sagt den svenske kongen) hadde fått Norge i krigsbytte ved freden i Kiel i januar. Det norske opprøret mot Kielfreden hadde resultert i at Norge var blitt en egen stat med en ny grunnlov og med Christian Frederik som konge. Svenskene invaderte Norge i juli for å ta sitt bytte. Hovedtyngden av de to hærene var samlet i Østfold, det kom visse svenske fredsfølere, og den nye norske kongen måtte ta en avgjørende beslutning.
Christian Frederik valgte fredsforhandlinger og tilbød seg å abdisere. Resultatet ble den norsk-svenske unionen vi kjenner den. 

Hva betydde egentlig denne unionen for Norge?

Både i samtiden og i ettertid var det mange som kritiserte Christian Frederik for å være feig i august 1814. Hvordan ville det gått hvis han hadde valgt full krig mot Sverige? Hva ville det betydd for utviklingen i Norge på 1800-tallet, og hva ville det ha betydd for oss i dag?

Christian Frederik-dagene

Arrangementet er en del av Christian Frederik-dagene som foregår 11.august-18.august.

NB! Begrensede plasser - ved å trykke på lenken under kan du sikre deg billett: