Soldat i 1700-talls uniform med muskette som ryker etter skudd
Musketter Børresen avfyrer et skudd. Foto Trine Gjøsund

Pang! – sa det i 1716

PANG! – sa det i 1716
Hva skjedde egentlig vårdagene 1716 her i Moss? Hva handlet krigen om, og hvem var med?
Snart smeller det på Moss by- og industrimuseum, og du kan melde din klasse på nå!
Den store Nordiske krig gjenskapes 19.april og 20.april for 7.trinn.

I anledning skoletilbudet sys nå kostymer som vil danne et godt tidsbilde for elevene under seansen. Mari Josefine Holme syr blant annet adelskostymer og kostymer til de laverestilte i samfunnet på 1700-tallet som vil vise de sosiale forskjellene i 1716, blir de ikke fine? (Se bildene nederst på siden)
Elevene vil lære litt om krigen i Norden fra 1700 til 1721 og om kampene som utspilte seg her i Moss den 26. mars og 23. april 1716. Tor Ulsnæs stiller med et par medlemmer av Kong Frederiks IVs Tambourafdeling af 1704 som har blitt landskjente gjennom NRK serien Anno 1721. Elevene får også høre fortellingen om løytnant Peder Todderud og mosse-jenta Maren Olsdatter som fant hverandre i 1716. Dette er også historien om bondegutten Peder som ble den første norskfødte generalmajor i Danmark-Norge. Fortellingen bygger blant annet på Peder Todderuds egne opptegnelser fra krigen 1709-1719. Opptegnelsene ble utgitt i 1897.

Dette tilbudet er en del av prosjektet 1718 Krigen, menneskene, skuddet – et samarbeid mellom svenske og norske institusjoner som forteller om sluttfasen av den store nordiske krig. Etter mange års krig på kontinentet kom også krigen til de svensk-norske grensetraktene. Krigens innvirkning på sivilbefolkningen var omfattende og samfunnet ble nesten helt militarisert.

Syns du dette høres interessant ut? Påmelding til eileenjahren.eriksen@ostfoldmuseene.no