- 1/1
Brita Amdahl Flor / Østfoldmuseene
Høstmarked 2025 og Økouka på Rød Herregård
Det tradisjonsrike høstmarkedet på Rød tilbyr som alltid gode håndverksprodukter, lokalprodusert mat og god stemning i historiske omgivelser. Blir du sulten, kan mat og drikke kjøpes i Herregårdskaféen.
Det tradisjonsrike høstmarkedet på Rød tilbyr som alltid gode håndverksprodukter, lokalprodusert mat og god stemning i historiske omgivelser. Blir du sulten, kan mat og drikke kjøpes i Herregårdskaféen.
I år vil vi denne helgen også feire den nye Dyrkingshagen på Rød Herregård i samarbeid med Økouka Østfold. I tillegg til høstmarkedet og salg av produkter fra hagen vil det bli en rekke foredrag i Drivhuset, og du kan få dyrkingstips og smaksprøver i Dyrkingshagen. I Galleriet kan du bli kjent med noen av de superviktige mikroorganismene som lever i jorda, både ved å se dem i mikroskop, på film og i Kate Solbakks fantastiske tegninger i en fargerik utstilling. Natursti, fuglekassesnekring og soppkontroll blir det også.
ØKOUKA er Norges største feiring av økologisk mat og landbruk og er en festival med arrangementer og aktiviteter over hele landet, de fleste helt gratis!
PROGRAM
Lørdag 13. september
Høstmarked og åpning av ØKOUKA Østfold
Høstmarkedet er åpent kl. 11-15
Årets salgsboder tilbyr alt fra vakre strikkevarer, smykker og kunst til kaker, leker og grønnsaker fra dyrkingshagen.
Kafeen er åpen 11-15.
Her blir det salg av mat laget med råvarer fra den nye Dyrkinghagen på Rød!
I samarbeid med kjøkkensjef Sebastian Engh, kokk, inspirator og driver av gourmetrestauranten Curtisen, skal lærlinger og elever ved kokkelinja på Risum vgs stå for matlaging og servering! Det blir også salg av kake, kaffe/te, økologisk brus og Rød Herregårds egen eplemost fra gamle eplesorter.
I gården:
11.15-11.25 Åpning av ØKOUKA Østfold 2025
- Rita Walter, koordinator for Økouka Østfold – Økologisk Norge
Kort om dagens program og hvorfor Økouka Østfold er på Rød i år!
- Berit Swensen, Østfoldmuseene/ Halden museum-Rød Herregård
Galleriet:
11.30-15.00 Utstilling: Bli kjent med det usynlige livet i jorda!
Kate Solbakk stiller ut sine fantastiske tegninger av mikroorganismer som lever i jord og vann. Hennes tegninger levendegjør det hun ser i mikroskopet, og hun håper at publikum vil oppleve noe av hennes fascinasjon for dette skjulte, men likevel så viktige økosystemet. Og du kan selv få se dem i levende live i mikroskopet og på film!
13.30-14.00 Foredrag: Hvorfor skal vi egentlig bry oss om livet i jorda? (ca. 30 min.)
- Berit Swensen, prosjektleder og gartner på Rød
Berit er biolog med jord- og plantefaglig bakgrunn. Hun jobbet i flere år i prosjektet «Levende matjord», blant annet sammen med Kate Solbakk. Hun har holdt mange foredrag om hvordan jordhelse, klima, matkvalitet og bærekraft henger sammen.
Foredrag i Drivhuset:
11.30: Hvorfor trenger vi økologisk matproduksjon? (ca.45 min.)
- Kari Marte Sjøvik, daglig leder Økologisk Norge
Kari Marte er sivilagronom og har en bred utdanning som inkluderer både biologi fra Universitetet i Oslo og jord- og plantefag ved NMBU i Ås med vekt på økologisk produksjon. Hun har vært ansatt i Bondelaget og vært prosjektleder i Landbrukets Økoløft før hun i år ble daglig leder i Økologisk Norge. Med sin kunnskap om biologi og botanikk har hun en helhetlig forståelse av hvor viktig biologisk mangfold er, og hvor skadelig sprøytegifter og kunstgjødsel er for dette mangfoldet, både over og under bakken.
12.30: Birøkt, pollinerende arter og biomangfold. (ca.45 min.)
- Halvor Fjeld, økobonde og honningprodusent i Skjeberg.
Halvor forteller om birøkt på en varm og levende måte som inspirerer. Han vil også vise hvordan bikuben ser ut inni og dens funksjon.
Nedenfor den nye dyrkingshagen har Halden birøkterlag en demonstrasjonskube hvor det også er mulig å se hvordan biene lever i kuben!
I Dyrkingshagen:
13.00-15.00 Møt Arvid og Birgitte fra de Haes Gartneri og få gode tips om hvordan man lykkes med egen grønnsaksdyrking!
At de kan sine saker, er den flotte Dyrkingshagen de har etablert på Rød Herregård et tydelig bevis på!
ca. 14.30- 16.30 Mat fra jord til bord!
For å feire den nye Dyrkingshagen dekkes det opp med gratis smaksprøver nede i hagen (inne i drivhuset hvis regn). Zoe Christiansen og Sebastian Engh har satt sammen en meny basert på hagens produkter. Maten er lagd med god hjelp av kokkelærlinger fra Curtisen og elever ved kokkelinja på Risum vgs.
- Zoe Christiansen jobber i skjæringspunktet mellom mat, kunst og entreprenørskap. Hun arbeider med lokale råvarer og naturlig konservering som fermentering, røyking, salting og tørking.
- Sebastian Engh er sjefskokk og driver av gourmetrestauranten Curtisen på Fredriksten festning. Han brenner for kokkefaget og at barn og unge skal finne glede i god mat!
Søndag 14. september
Høstmarked og ØKODAGEN
Høstmarkedet er åpent kl. 11-15
Årets salgsboder tilbyr alt fra vakre strikkevarer, smykker og kunst til kaker, leker og grønnsaker fra dyrkingshagen.
Kafeen er åpen 11-15.
Også søndag blir det salg av mat laget med råvarer fra den nye Dyrkinghagen på Rød!
I samarbeid med kjøkkensjef Sebastian Engh, kokk, inspirator og driver av gourmetrestauranten Curtisen, skal lærlinger og elever ved kokkelinja på Risum vgs stå for matlaging og servering! Det blir også salg av kake, kaffe/te, økologisk brus og Rød Herregårds egen eplemost fra gamle eplesorter.
Galleriet:
11.30-15.00 Utstilling: Bli kjent med det usynlige livet i jorda!
Kate Solbakk stiller ut sine fantastiske tegninger av mikroorganismer som lever i jord og vann. Hennes tegninger levendegjør det hun ser i mikroskopet, og hun håper at publikum vil oppleve noe av hennes fascinasjon for dette skjulte, men likevel så viktige økosystemet. Og du kan selv få se dem i levende live i mikroskopet og på film!
I Gården:
11.15-11.25 Om hva Økodagen er, dagens program og hvor du finner hva!
Hilde Bekkevard har vært pådriver for at Økodagen har blitt et fast arrangement og samarbeid mellom Naturvernforbundet i Halden, Halden sopp- og nyttevekstforening, og Torpedal og Asak bygdekvinnelag. Ved å forene og ta i bruk kunnskap om natur, mat og lokale tradisjoner, bygger vi robuste lokalsamfunn som det er godt å bo i for fremtiden. Årets Økodag vil ha beredskap som tema og du vil få tips og idéer til kortreist mat i sesong.
I parken:
11.30-15.00 Uteaktiviteter med natursti, snekring av fuglekasser, soppkontroll, smaksprøver med mer! (Inngang ved Gartnerboligen i vestre del av parken).
Familievennlige aktiviteter i regi av Naturvernforbundet i Halden, Torpedal og Asak bygdekvinnelag og Halden sopp og nyttevekstforening.
Det blir utendørs salg av vafler, saft og kaffe.
Østfoldmuseene vil også være til stede og informere om arbeidet med den nye dyrkingshagen.
Nedenfor parkeringen:
13.00: En liten danseoppvisning med barn fra Saras Dansestudio
Foredrag i drivhuset:
12.00 Å dyrke mer grønnsaker i Norge, både i hagen og i større skala, er viktig for å øke vår matberedskap – men hva skal vi dyrke og hvor skal frøene komme fra?
- Arvid Udo deHaes, gartner, eier og driver av deHaes Gartneri på Jevnaker. Arvid og kona Birgitte har bygget opp et heløkologisk gartneri som leverer planter til skolehager, andelslandbruk og små grønnsaksprodusenter. De har også utsalg på gartneriet til privatkunder. I tillegg holder de kurs om dyrking i egen hage og anlegger store og små kjøkkenhager – for private, kjendiser og for alle i det offentlige rom! Den nye Dyrkingshagen på Rød Herregård er et godt eksempel på hva de får til!
13.00 Hvordan ta sommerens grønnsaker og ville vekster med inn i vinteren?
- Hedda Kortnes - eier og driver av Bøensætre husmannsplass i Aremark
Hedda og mannen Egil Kortnes fikk i 2014 kjøpe Bøensætre da Aremark kommune la husmannsplassen ut for salg. Hedda la da bak seg tjue år som bonde og gartner på familiens industrigård i Lier. Storskaladyrking av blomster og grønnsaker i drivhus og på friland, med leveringsavtaler inn til de store aktørene i Norge, ble byttet ut med mest mulig selvberging fra gården og aktiv bruk av ville vekster. Hun jobber nå mye med permakultur, kurs og undervisning, blant annet om hvordan vi kan oppnå en større beredskap og selvforsyningsgrad og bruke egenprodusert mat gjennom hele året.
I Dyrkingshagen
13.00-14.30: Møt Arvid og Birgitte de Haes nede i Dyrkingshagen, og få gode tips til dyrking i egen kjøkkenhage.
Praktisk informasjon
Vil du søke om salgsplass på markedet?
Du kan velge én eller begge dager. 500 kr pr. dag for vanlig salgsplass. 1000 kr pr. dag for bod med tak og vegger. Søk til: ingela.noding@ostfoldmuseene.no
Parkering:
Egen HC-parkering. OBS! Begrenset med parkeringsplass. Parkeringavgift 40 kr dagen. Kom til fots så sant du kan.
Foto: Berit Swensen / Østfoldmuseene
- 1/1