<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Spesialomvisning: Rød Herregård - fra hjem til museum

Før var Rød Herregård et hjem. Hvordan ble det til et museum?

  • Bildet viser Rød Herregård sett fra sørlig retting. Huset er en stor, symmetrisk, hvit tømmerbygning med sort tak. Foran huset sees en liten monolitt, samt hagestien som går rundt den og leder ned mot trappetrinn i forgrunnen av bildet. I forgrunnen  sees to japanske kirsebærtrær i blomst med rosa blomster. (Foto/Photo)
    1/1
    Foto: Brita A. A. Flor

I sommer tilbyr vi spesialomvisninger på Rød Herregård. Vi tar for oss utvalgte tema knyttet til gårdens historie både i hagen og innendørs. 

Merk at denne siste spesialomvisningen holdes på en fredag (ikke lørdag som de tidligere)!

I juni 1964 åpnet Rød sine dører og slapp for første gang inn allmennheten i de herskapelige miljøene. Inntil da hadde bygningene, hagen og parken vært en arbeidsplass og hjem for familien Anker-Rasch, og en møteplass hvor de tok imot konger, skuespillere og polfarere. Bli med på en utendørs vandring rundt bygningene, og hør en lite kjent del av Røds historie. Herregårdskonservator Mattias Ekman tar utgangspunkt i et pågående forskningsprosjekt og forteller om brødrene Ole og Fritz Anker Raschs samarbeid med antikvariske myndigheter og Halden kommune for å bevare og åpne innbo, bygninger og hagen. Du vil få høre om hvordan omtalen av Rød forandret seg under 1900-tallet, om forsiktigheten rundt å slippe inn publikum og om dem som fortsatte å bo og arbeide på Rød, selv når herskapet hadde flyttet ut og finrommene hadde blitt museum.

Denne spesialomvisningen ble holdt første gang 4. juli 2020. Nå har du sjansen på nytt!

Mattias Ekman (f. 1976) er arkitekt og arkitekturhistoriker, og begynte som herregårdskonservator i Østfoldmuseene i april i år. Han har tidligere vært prosjekterende arkitekt og byplanlegger, og i over ti år har han forsket innen kulturarv, museologi og kunnskapshistorie ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Universitetet i Oslo.

Smittevern

Maks antall deltakere: 20 personer. Det er et begrenset antall billetter pr. omvisning p.g.a. smittevern. Hold 1 meters avstand til de andre deltakerne hvis dere ikke er i samme husstand.

Praktisk info