- 1/1
Er du interessert i design, antikviteter og brukskunst, er dette stedet å besøke.
Haldenkeramikk og Østfoldmuseene presenterer keramikk og porselen som viser ulike teknikker, motiver og strømninger som har påvirket verden, Norden og Halden gjennom århundrene. Vi legger vekt på 1700- og 1900-tallet.
Hvordan har man formgitt leiren i Kina, Sverige og Norge?
Hvordan har folk bestilt, inspirert og importert design på tvers av tid og landegrenser?
Hvilke gjenstander ble brukt i dagliglivet og hvilke var bare til pynt?
OM UTSTILLINGEN
Foto: Staffan Johansson
Inspirasjon fra Østen
Den ene utstillingen i Keramikksommer viser originalt 1700-talls porselen fra Kina og Norden i den flotte ballsalen på Rød Herregård. Lars Sjöberg, tidligere kurator ved Nationalmuseum Stockholm, har samlet utallige gjenstander fra 1700-tallet i Sverige. Til utstillingen har vi i samarbeid med ham plukket ut en mengde porselen, og noen tekstiler og møbler, fra Sjöbergs samlinger.
Gjenstandene viser hvordan vi i Norden ble inspirert av motiver og dekor fra Østen, og brukte dem i vårt interiør. Utstillingen speiler dekor og gjenstander som befinner seg i resten av hovedbygget på Rød Herregård, etter familiene Tank og Ankers tid, for eksempel gjenstander fra Herrebøe Fajansefabrikk i Halden, kineserier (malt dekor) på veggene og et engelsk porselensservise med kinesisk dekor i spisestuen. Slik peker den nye utstillingen på felles strømninger i mote og industri på tvers av grensene i Norden og i verden.
Foto: Marianne Andreassen
Hele verden i Halden
I herregårdens fjøsbygg ligger Galleri Rød og Herregårdskafeen. I galleriet stiller Haldens keramikkforening i samme sommerperiode ut gjenstander fra deres store samling av lokalprodusert keramikk fra ulike tiår på 1900-tallet. Det har vært minst fjorten keramikkverksteder i drift i Halden, og produksjonen var størst på 1950-tallet. Produktene ble eksportert til utlandet, og designere, ingeniører og kjemikere fra hele Europa bisto i produksjonen i Halden. Men denne lokale industri- og kulturhistorien har vært forholdsvis ukjent - også blant haldensere.
Utstillingen i Galleri Rød vil vise bredden av gjenstander som ble produsert i byen, og verdien i at Halden som grenseby kunne hente designere og dermed også dekorteknikk fra utlandet.
Knutepunkt på Rød
Foto: Brita A. A. Flor
Til sammen viser de to utstillingene en viktig del av vår kultur- og industrihistorie lokalt og internasjonalt i de historiske rammene som Rød Herregård utgjør – en gård som har vært byens knutepunkt for nettopp industriledelse og kulturforbruk i århundrer.
Haldenkeramikk
er en forening som jobber med å samle informasjon om alt av keramikk som ble laget i Halden etter 1938. De største keramikkverkstedene/fabrikkene da var:
- AWF
- Arnold Wiigs fabrikker
- Larholm
- Arol
- Ny-Bo keramikk
- Trifa
- Jule
- Erico
- Strøm & Hansen
Omvisninger og åpningstider
Museet tilbyr flere daglige omvisninger i utstillingen tirsdag-søndag i utstillingsperioden.
Utstillingsperiode: 12. juni-5. september 2021.
Åpningstid: kl.11.00-16.00, tirsdag-søndag.
Klokkeslett for omvisninger og info om åpningsarrangementet kommer nærmere åpningsdagen.
Obs! Vi tar forbehold om at endringer kan komme på grunn av smittevern.

Smittevern
Vi vil justere hvor mange gjester vi kan slippe inn i utstillingen av gangen ut fra gjeldende regler for smittevern. Selv om vi håper på at samfunnet har åpnet delvis innen juni, kan bruk av munnbind, håndsprit og registrering ved ankomst være eksempler på tiltak museet iverksetter ut fra gjeldende anbefalinger fra myndighetene.