portrett av ung jente med stor fennikel i hendene. Bak skimtes kjøkkenhage og grøntområde. Helt bakerst en bauta
Høsting av rekordstor fennikel med 6. trinn ved Mysen skole. Foto: Kari Mette Heller

Smooth høsting på Folkenborg

«Den ser jo ut som de i butikken», utbrøt en elev entusiastisk mens hun vasket en gulerot hun nettopp hadde høstet. I løpet av de siste ukene har 6. trinn ved Mysen skole vært på Folkenborg for å høste og spise grønnsakene de selv plantet i vår.

Med den erfarne læreren Kari Mette Heller i spissen har Mysen skoles elever også i tidligere år vært i kjøkkenhaven på Folkenborg. I år er samarbeidet styrket og kjøkkenhaven utvidet. I tillegg til å få mer enn nok grønnsaker til å bruke i forskjellig sammenhenger på skolekjøkkenet, fikk de dermed muligheten til å konsumere noen av grønnsakene her på Folkenborg umiddelbart etter at de dro dem opp av jorden. Med den første klassen wokket vi grønnsakene. De to siste fikk sykle en smoothie bestående av de egendyrkede grønnsakene blandet med frukt. Noen var litt skeptiske, men alle smakte på smoothien, og flere synes at det smakte veldig godt og ville ha påfyll. Det var tydelig at alle elevene lot seg fascinere av at noe de selv hadde dyrket kunne bli til en frisk smoothie få minutter etter at grønnsakene lå i jorden – dette var stas både for elevene og oss voksne!

Mange av elevene ble svært begeistret for de nye grisene våre, og synes åpenbart at det var vanskelig å tenke på at disse grisene kan ende som julemat. Mens vi var inne hos grisene snakket vi om at slakting er nødvendig for å fremskaffe maten de fleste av oss spiser. Vi snakket også om at det er en del grupper som av ulike grunner ikke spiser gris (eller annet kjøtt), og vi reflekterte over hvordan disse grisene bor sammenlignet med de fleste andre griser som ender på tallerkenene våre.

I forkant av besøkene på Folkenborg hadde mange av elevene  aldri vært med på å dyrke og høste grønnsaker, og mange hadde heller ikke sett en levende gris før. Forhåpentligvis har de fått et litt mer bevisst forhold til maten de spiser etter besøket hos oss.

Gutt i forgrunnen på sykkel med en gruppe barn sittende i bakgrunnen. Åpnet lokale med glassvegger

Elevene på 6. trinn ved Mysen skole samarbeider om å sykle en smoothie med selvdyrkede grønnsaker. Foto: Erik Tresselt

Bord md rødrutet duk fylt med grønnsaker, frukt og juice i forgrunnen. Utsnittet av to personer fra hofte til hals som står med glass i hånden. En tredje person som heller i en rød veske fra en plastbeholder skimtes i ytterkanten av bildet.

Ferdigsyklet smoothie skjenkes. Foto: Erik Tresselt

Mann foran glassbygg viser frem stor squash

rekordstor squash på Folkenborg. Foto: Erik Tresselt

To barn står med ryggen til og bøyd over to griser i en grisebinge.

Møte med Folkenborggrisene. Foto: Erik Tresselt