Hopp til hovedinnhold

Om Fredriksten Museum

I Østre kurtine på Fredriksten festning finnes Fredriksten Museum hvor du kan oppleve Haldens krigshistorie og lære mer om livet på festningen. Vår resepsjon og museumsbutikk ligger i første etasje: her kan du henvende deg for info om hva som skjer på museet.

  • Fredriksten festning sett fra Os.
    Fredriksten festning sett fra Os. Espen Nordenhaug

Utstillingene presenterer perioden fra 1640-tallet til og med 1905

Så godt som halve Norge – Bohuslän og 1658

Roskildefreden av 26. februar 1658 resulterte i en av de største omveltningene i Nordens historie. Danmark måtte gi fra seg store landområder, blant dem Bohuslän. For første gang ble Halden en grenseby. Dette fikk voldsomme konsekvenser. Folket ble delt av den nye grensen, og byen lå nå svært utsatt for fiendtlige angrep.

Makt hugget i sten – Fredriksten festning bygges

Høsten 1661 startet man byggingen av det som skulle bli Fredriksten. Å bygge en festning er ikke gjort over natta. Bare selve muren tok over 10 år å bygge, og utvidelsene ble mange. Det var en mengde mennesker som var med på byggingen. Bønder, byfolk og soldater ble alle involvert. Det var «et sabla liv» i årtier i det lille ladestedet Halden.

  • Skildring av bybrannen 1716.
    Skildring av bybrannen 1716. Mark Postlethwaite.

Det store fallet

Året er 1700. Halden er en by i vekst. Fredriksten festning troner stolt over byen hvor 1300 innbyggere jobber i møllene, på sagene og på gårdene.

I Sverige sitter en tenåring på tronen. Hans navn er Karl XII. Riket han arver er stort og mektig. Utenlandske fyrster griper sjansen og lar en ung uerfaren konge betale for tidligere urett – den store nordiske krig har begynt!
Karl lar seg ikke skremme.Han er Sveriges konge, og landets fremste soldat. Han reiser ut i Europa for å nedkjempe sine fiender. Han kjemper sin krig i 18 år, men seier blir til nederlag.
I et siste forsøk på å vinne tar han krigen med seg til Halden.

  • Fredrikstens festnings flagg fra 1814.
    Fredrikstens festnings flagg fra 1814. Trollbu

Frykt og ære – Fredrikshald og Fredriksten 1814

I august 1814 var Fredriksten festning under beleiring i nær to uker. Festningen ble ikke erobret, men åpnet for svenskene dagen etter at avtalen om våpenstillstand var undertegnet. Da de svenske troppene forlot Fredriksten i april 1815 tok de med seg trofeer som faner, flagg og våpen, også festningsflagget. Var dette tyveri eller lovlig krigsbytte? Utstillingen viser frem noen av de vakre fanene som nå er returnert til Fredriksten.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1