Program
- 10.00 – 11.30 Det industrielle gjennombruddet i Halden v/Svein Olav Hansen
I 1880 var Norge grunnleggende sett et jordbrukssamfunn. I byene bodde embetsmenn, kjøpmenn, håndverkere, tjenestefolk, arbeidere og fattige. Folk flest var selveiende bønder, leilendinger, husmenn, håndverkere, tjenestefolk og fattige. Men noe nytt var i emning; industriell produksjon i fabrikker og nye kommunikasjoner. Østfold ble raskt Norges mest industrialiserte fylke Svein Olav Hansen er historiker, lærer og tiltaksveileder. Han har blant annet jobbet med nordisk samarbeidshistorie og har sammen med Sven G. Eliassen skrevet trebindsverket Haldens historie.
- 10.00 – 11.30 Mads Wiel - en norsk industripioner v/Trine Parmer
Mads Wiels bomuldsfabrik fra 1813 i Tistedalen er Norges første moderne industribedrift i en økonomisk brytningstid for Norge. Hvordan var det mulig for en ung patrisiersønn på 21 år fra Fredrikshald å sette i gang en gründervirksomhet av et slikt format mens Napoleonskrigen drønnet rundt ørene i 1814? Trine Parmer skrev hovedoppgaven sin om Mads Wiels bomuldsfabrik. Etter denne perioden hadde hun oppdrag som historiker ved historiker ved Christiania Spigerverk
- 10.00 – 11.30 Haldenindustrien i museets samlinger v/Juliane Derry, konservator og James Ronald Archer, arkivar
Halden historiske Samlinger er fyllt av fortellinger av industriutviklingen i grenseområdet. Juliane Derry, konservator, og James Ronald Archer, arkivar, deltok i arbeidet med utstillingen Halden kan – fabrikker og folk som åpnet i Halden museum sommeren 2024. Nå viser og forteller de om noe av de andre eventylige skattene som museet har å by på.
- Spørsmål
- 11.30 – 12.15 Lunsj
- 12.15 – 14.00 Arbeidernes arkitektur og byggeskikk v/Lars Ole Klavestad
Over hele fylket finnes det arbeiderboliger. Hva kjennetegner arkitekturen på arbeiderboligene i Østfold? Ble de til med en bevisst formgivning eller er de et resultat av hvilke tomter og materialer man hadde tilgjengelig? Lars Ole Klavestad er født og oppvokst i Borge, en bygd der det bodde mengder av både stenhoggere, sagbruks- og teglverksarbeidere. Han er landskapsarkitekt MNLA, forfatter og billedkunstner. Han har vært forfatter eller medforfatter på ca 40 bøker, deriblant «Arkitekturen i Fredrikstad». Klavestad har jobbet med kulturminner i mange ulike sammenhenger hele livet, og har vært med å utforme en rekke av kulturminneplanene i Østfold.
- 12.15 – 14.00 Halmslöjd – från Halden och tillbaka v/Maria Ljungqvist og Sofia Hartman Prim
19 år gammel kom Märta-Stina Godtman fra Ärtemark i Dalsland til Norge for å få seg jobb. Dette var på 1800-tallet under den store emigrasjonens tid. Märta-Stina fikk seg jobb på Bjørnstad gård i Tistedal. Der lærte hun å flette hatter i strå, noe som hun tok fortsatte med når hun flyttet hjem. Hun viderførete kunnskapen sinn å en miljonindustri med eksport av hatter i halm startet Maria Ljungberg er kommunikationsansvarig, Sofia Hartman Prim har ansvar for butikk og utstillinger på Halmens hus i Bengtsfors.
- 12.15 – 14.00 Guds skogvoktere Bærekraft på 1600-tallet v/Mattias Ekman
Allerede i 1524, for fem hundre år siden, ble skogene rundt Halden underlagt kongelig skogvern. Hundre år senere overtok og utviklet Norges rikes kansler Jens Bjelke (1580-1659) et skoggods med senter i setegårdene Veden og Herrebrøden, med tømmerskoger, fløtingsveier og sager. Samtidig hadde Bjelke ansvar for lovforvaltningen i Norge, og ledet arbeidet med å utvikle de første landsdekkende skogvernforordningene. Førstekonservator herregårder ved Østfoldmuseene Mattias Ekman forteller om forskningsprosjektet FLYT som er i ferd med å avsluttes, hvor han og Desirée Nævdal, Fagansvarlig kulturminner vann, har sett nærmere på ulike kunnskaper om skog som Bjelke hadde.
- 12.15 – 14.00 Spørsmål
- 14.00 Avslutning
Halden museum – Fayegården med den industrihistoriske utstillingen Halden kan fabrikker og folk er åpent. Adgang innkludert i seminaret.
Med reservasjon fot forandringer.
Velkommen!
Berg, Rokke, Asak historielag; Foreningen Norden Halden; Fortidsminneforeningen Halden; Historielaget Haldens Minder; Idd og Enningdalen historielag; Østfold fylkeskommune – Avdeling for kulturarv og Østfoldmuseene
Med økonomisk støtte fra Berg sparebank, og Sparebank1Stiftelsen Halden.