Hopp til hovedinnhold

Om Halden museum - Fayegården

Fayegårdens Historiske Bakgrunn

Den store bybrannen i 1826:

Under bybrannen i 1826, opplevde David Fayes majestetiske tømrede gård fullstendig ødeleggelse. David Faye, født i Drammen og død i Fredrikshald, var kjent som handelsmann, stadskaptein og suppleant til Stortinget. Inspirert av empirestilen, ble den nye herskapelige murbygningen, designet av Frederich Christopher Gedde, ferdigstilt omkring 1830.

Bygningen har sett flere endringer gjennom tidene. På kaptein Wilses tid som eier, ble den truet av brann på grunn av sabotasje. Bygningen huset også Halden skoler. Guttene fra Fayegården ble overført til Gutteskolen på Banken i 1881, mens jentene forble i Fayegården til 1914.

Fayegården som Kultursentrum:

I 1914 ble Fayegården hjem for «stadsbiblioteket», som forble der til 1985. Haldens Minders museum viste frem sine utstillinger i bygningen fra 1920-tallet til 1954. Etter at biblioteket flyttet ut, har bygningen også vært vert for teknisk etat i Halden kommune.

Fayegården i dag:

Nå som Halden museum, fortsetter Fayegården å være et sentralt sted for kultur i Halden. Med temporære utstillinger, foredrag og seminarer, søker museet å formidle Halden og Østfolds mangfoldige kulturarv.