<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Kulturkveld på museet

Kystmuseet Hvaler inviterer til foredrag om eventyreren Jens Munk. Foredragsholder er kulturviter Irene Almkvist Ellefsen som i høsten 2019 ga ut bok om Jens Munk og hans oppdagelsesreiser.

ARRANGEMENTET GÅR SOM PLANLAGT

Oppdatert 11. mars.

  • Irene A. Ellefsen fra Asmaløy er forfatter av boka «Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen» (2019, Humanist forlag).
    Irene A. Ellefsen fra Asmaløy er forfatter av boka «Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen» (2019, Humanist forlag). Irene Almkvist Ellefsen

Den ukjente norske eventyreren Jens Munk var kaptein og oppdagelsesreisende. Han levde fra 1579-1628, i et Europa der vitenskapene og verdensomspennende handelsvirksomhet vokste fram. Men disse årene var også politisk turbulente med flere kriger mellom Danmark-Norge og Sverige. Munk dro ut på en rekke ekspedisjoner i polarområdene. Han tjente som kaptein og admiral under krigene på første halvdel av 1600-tallet, og han var aktiv i den tidligste hvalfangstfasen. For 400 år siden seilte Jens Munk fra København for å finne Nordvestpassasjen, på oppdrag fra Christian 4. Etter en dramatisk reise måtte de overvintre innerst i Hudsonbukta. Bare tre personer overlevde, og deres seilas hjem kan regnes som en stor bragd. 


  • Irene A. Ellefsen. Forfatter av boka «Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen»
    Irene A. Ellefsen. Forfatter av boka «Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen» Johannes Granseth

Jens Munk hadde også en tilknytning til Fredrikstad. Hans far, Erik Munk, var i en periode lensherre i Onsøy. Jens Munk selv ble født i Agder, men flyttet til Fredrikstad i 1586 etter at faren hadde falt i unåde og blitt satt i fengsel. Jens Munks mor, Anna Bartholomeusdatter, skal ha blitt begravet ved Hvaler kirke. Historien om Jens Munk spenner fra Brasil til Novaja Semlja, fra krig til piratjakt. I boka beskrives skipsforlis, tidlig hvalfangsthistorie, en familie i oppløsning og hemmelige agenter.

Irene A. Ellefsen fra Asmaløy er forfatter av boka «Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen» (2019, Humanist forlag). Hun er kulturviter og jobber som formidler ved Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum.