HÅP FOR FREMTIDEN
Østfoldmuseene har en visjon om at museet kan være med å skape 'håp for fremtiden'. Dette vil vi gjøre ved å bidra til 'stedsutvikling gjennom mangfold, medvirkning og bærekraftig utvikling', en strategi der samlingsutvikling, forskning og formidling er sentrale verktøy. Målet er å styrke museets samfunnsrolle og lokale forankring gjennom forskning og solid kunnskapsproduksjon, relevant formidling og helhetlig samlingsutvikling i lys av et samfunn i endring; med store miljøutfordringer og undergraving av demokratiske institusjoner og prinsipper.
Fra 2024 jobber Østfoldmuseene etter en ny «Delstrategi for Frivillighet». Strategien ivaretar og vedlikeholder relasjonen til våre etablerte frivillige, men har i tillegg som uttrykt mål å rekruttere bredere når det kommer til kjønn, legning, alder, klasse, utdannelse og etnisk bakgrunn. Bærekraft er et grunnleggende og styrende prinsipp for oss, som griper inn i alle våre aktiviteter og virksomhetsområder. Ved å engasjere flere i arbeidet vi gjør, kan vi bidra til inkludering, sosial utjevning og bedre folkehelse. Østfoldmuseene vil jobbe for å styrke museet som en møteplass for kritisk refleksjon og skapende samhandling - legge til rette for et uenighetsfellesskap med rom for nyanser og dialog. Vi er en trygg og naturlig samarbeidspartner for en rekke ulike aktører og miljøer.
Vi vil teste ut metoder og verktøy for medvirkning og samskaping, og jobbe for å nå målgrupper som ellers ikke finner museet relevant. De neste årene vil vi ha et særlig fokus på skoletrøtt ungdom og ungdom som sliter med å finne sin plass i Østfold-samfunnet. Vi vil bygge relasjoner og tillit til ulike grupper og miljøer, både for å bli mer relevante for flere og for å få nødvendig og verdifull kunnskap om historien som utspiller seg her og nå.
Østfoldmuseene skal øke sin forskningsinnsats og etablere seg som en synlig forskningsinstitusjon som formidler forskningsresultater av høy kvalitet. Museet skal øke egeninntekter gjennom sine kjernevirksomheter. Dette innebærer å gjennomføre prosjekter, som i tillegg til å være selvfinansierende, også i større grad enn tidligere legger til rette for en kommersiell bruk og skaper merinntekter for museet.
Arbeidet med samlingene er en naturlig og integrert del av museumsarbeidet og skal relateres til arbeidet med forskning, formidling og utvikling slik at større deler av samlingene kan gjøres relevante og tilgjengelige for publikum. 'Vern gjennom bruk' er et sentralt prinsipp for oss.
Østfoldmuseet er lokalisert i en region med store og komplekse levekårsutfordringer. Gjennom en helhetlig tilnærming til samlingsutvikling, formidling og forskning - og i samarbeid med lokalsamfunnene vi er en del av - tar Østfoldmuseene en aktiv samfunnsrolle og bidrar til positiv stedsutvikling og håp for framtida.
- Museet skal øke egeninntektene gjennom sine kjernevirksomheter. Det betyr at man skal søke å gjennomføre prosjekter, som i tillegg til å være selvfinansierende, også i større grad en tidligere legger til rette for en kommersiell bruk og skaper merinntekter for museet.
- Østfoldmuseene skal øke sin forskningsinnsats og etablere seg som en synlig forskningsinstitusjon som formidler forskningsresultater av høy kvalitet.
- Arbeidet med samlingene skal være en naturlig og integrert del av museumsarbeidet og skal relateres til arbeidet med forskning, formidling og fornying slik at større deler av samlingene kan aktualiseres for publikum.
- Østfoldmuseenes formidling skal være relevant for et bredt spekter av befolkningen; aldersmessig, sosialt og kulturelt og den skal relatere seg til samfunnsaktuelles spørsmål. Formidlingen skal ha utgangspunkt i museenes samlinger og arkiv for å skape verdi, identitet og tilhørighet – lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Historikk
Østfoldmuseet ble stiftet i 2006, og bestod da av Administrasjon, Borgarsyssel Museum, Folkenborg Museum, Haldenvassdragets Kanalmuseum, Kystmuseet Hvaler, Moss by- og industrimuseum, Museumstjenesten og Østfold fylkes billedarkiv. Fra 01.01.2010 ble Fredrikstad Museum og Halden historiske Samlinger konsolidert, og organisasjonens nye navn ble Østfoldmuseene. Fra 01.01.2011 ble også Storedal Kultursenter konsolidert inn i Østfoldmuseene, men gikk ut igjen av Østfoldmuseene med virkning fra 1.1.2022. Fellesmagasinet Trollull ble tatt i bruk fra 2011. Folkenborg museum gikk ut av Østfoldmuseene med virkning fra 1.1.2025 for selv å drive publikumsrettet virksomhet og ivareta bygninger og anlegg, mens Østfoldmuseene overtok eierskap til, og forvaltning av, den kulturhistoriske samlingen fra Folkenborg museum.
Organisasjon
Østfoldmuseene ble stiftet 8. desember 2009 med etableringsstart 1. januar 2010. Stiftelsen er stiftet av: Østfold fylkeskommune, Moss kommune, Stiftelsen Fredrikstad museum, Stiftelsen Halden historiske Samlinger, Stiftelsen Borgarsyssel Museum, Stiftelsen Folkenborg museum, Stiftelsen Haldenvassdragets Kanalmuseum og Hvaler kulturvernforening. Stiftelsen Folkenborg museum gikk ut av Østfoldmuseene med virkning 1.1.2025, og ny avtale om samarbeid på utsiden av konsolideringen er etablert.
Stiftelsen består av
Borgarsyssel Museum, Fredrikstad Museum Moss by- og industrimuseum, Halden historiske Samlinger, Haldenvassdragets Kanalmuseum og Kystmuseet Hvaler.
Styret i Østfoldmuseene er stiftelsens øverste organ.
Eierforum
Det er etablert et Eierforum for stiftelsen Østfoldmuseene. Eierforum er et kontaktorgan for stifterne. Det består av to representanter fra hver av stifterne, til sammen 16 medlemmer. Ved siden av å uttale seg til budsjett og handlings planer er Eierforum styrets valgkomite. De fastsetter styrets godtgjørelse og velger revisor.