Hopp til hovedinnhold

Kulturkveld på museet: Barneoppdragelse, seksualitet og sunnhet på 1800-tallet

Hva er riktig oppdragelse av barn? Det har foreldre fortvilt over gjennom hele historien. Ett av stedene de har søkt svar er i foreldrehåndbøker skrevet av alle tenkelige typer autoriteter og eksperter – prester, lærere, leger og filosofer.

Den amerikanske barnelegen Benjamin Spocks foreldrehåndbok «Barnet» (1952) er den boken som på verdensbasis har solgt flest eksemplarer i historien – nest etter Bibelen. Det er ikke tvil om at denne litteraturen har en enorm påvirkning på hvordan vi tenker om oppdragelse og omsorg av barn – og hva vi gjør. 

Den første, men langt fra den siste norske oppdragelsesboken for foreldre kom på markedet i 1792. Mellom den og Spock utkom hundrevis av populære men mer eller mindre vitenskapelig baserte bøker i Norge som belærte bekymrede foreldre om barneomsorg, straff og disiplin, lek og læring, påkledning og ernæring. Det var ett tema som alltid ble viet mye plass, slik at foreldrene forstod det var viktigere enn mye annet: Barnas seksualitet.

Enten det var små barns kroppsutforskning eller pubertal kjønnsmodning, var teoriene mange og advarslene til foreldrene alvorstunge om hvor farlig slikt var for barn og unge. Var det naturlig eller unaturlig? Sunt eller usunt? Medisinen, pedagogikken og teologien hadde forskjellige forklaringer. Skrekkslagne foreldre leste til øyet ble stort og vått, og trodde til slutt at det eneste som sto mellom barna og galehuset var overvåkning og hendene over dynen.

Foredraget gir et sveip over 150 år med ideer og myter om barndom, barneoppdragelse og bekymring.

Øystein Skundberg er førsteamanuensis i pedagogikk ved Barnehagelærerutdanningen, OsloMet. Han har skrevet om og arbeidet med pedagogisk teori, barndomshistorie, oppfatninger og idéer om seksualitet både i dag og i historisk perspektiv.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1