Hopp til hovedinnhold

Barneviten: Skjelettene på Borgarsyssel

Skjeletter er kule greier. I dag synes vi de er ganske skumle, men har du tenkt på at alle mennesker har «skumle» skjeletter inne i seg? Det er faktisk de som får oss til å stå oppreist! Utenpå skjelettet har vi organer, muskler, hud, kjøtt og blod. Når et menneske dør og begraves i jorda, forsvinner alt dette – men skjelettet blir ofte igjen. Visste du at vi har masse gamle skjeletter på Borgarsyssel Museum?

  • 1/1

På Borgarsyssel Museum har arkeologer funnet flere skjeletter fra middelalderen. Middelalderen er for cirka tusen år siden. Vet du hva en arkeolog er? En arkeolog har som jobb å lete etter spor og skatter fra mennesker som har levd for lenge siden. (Mange tror de leter etter dinosaurer også, men det er feil. Dinosaurletere heter paleontologer. Ganske kul jobb det og.)

I 2006 fant arkeologene på Borgarsyssel skjelettene etter to menn, en dame og en nyfødt baby. Selv om skjelettene ikke kunne snakke, lærte de oss ganske mye likevel. Ved å undersøke ledd, hodeskalle, tenner og hvordan musklene er brukt kan gjette seg til hva dette mennesket har spist, hva det har jobbet med, hvilke sykdommer det har hatt, om det har fått barn og ikke minst, hvor lenge det er siden det døde.

Damen og babyen på Borgarsyssel lå ved siden av hverandre. Da skulle man kanskje tro at det var en mamma og babyen hennes? Det fant vi ut at de ikke var. Skjeletteksperter tok prøver av skjelettenes DNA (arvestoff) og det viste seg at de ikke var i slekt med hverandre.

Kirkegården på Borgarsyssel Museum er over 900 år gammel. På kirkegårder som er så gamle som den – har ofte over halvparten av de som er begravd dødd før de fylte 5 år. Det er litt trist. Hvorfor tror du at så mange barn døde så tidlig? Vi tror at det er fordi man ikke hadde så mange gode medisiner og vaksiner som vi har i dag. Kanskje de fikk mindre mat også – og ble lettere syke.

De to mennene som ble funnet på Borgarsyssel hadde dødd mellom år 980 og 1015. Selve kirken på Borgarsyssel fra fra 1115. Det betyr at skjelettene er eldre enn kirken. Det er jo litt rart. Vi vet jo ikke sikkert, men vi tror at enten så har dette vært en gravplass før man bygde kirke her. Kanskje dette var et viktig samlingsted fra den tiden man trodde på Tor, Odin og Frøya og de gamle gudene? Kanskje Borgarsyssel var en slags offerplass? Disse gudene var det nemlig vanlig å ofre/gi gaver til og da var det nok gjevt å bli begravd på en slik plass. En annen forklaring vi har tenkt på, er at det kan ha vært en annen kirke der, før de begynte på den fine stenkirken. 

Ta deg en tur på Borgarsyssel Museum og se selv. Her kan du klippe skjeletter, se bilder av ekte skjeletter og se masse fine ting fra gamle dager. 

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1