- 1/1
Foto: Privat
Fredagsmatiné: I seng med fienden
Hva skjedde med kvinnene som forelsket seg i tyske soldater under krigen? Marit Gabler gir oss en gripende fortelling om kjærlighet, fordommer og de harde konsekvensene etter 1945.
Hva skjedde med kvinnene som forelsket seg i tyske soldater under krigen? Marit Gabler gir oss en gripende fortelling om kjærlighet, fordommer og de harde konsekvensene etter 1945.
Under og etter andre verdenskrig ble titusenvis av norske kvinner stemplet som “tyskerjenter” – et stempel som førte til hat, fordømmelse og livslange konsekvenser. Men hvem var disse kvinnene egentlig? Hva var deres forbrytelse? Og hvorfor ble de straffet hardere enn nordmenn som samarbeidet med okkupasjonsmakten?
I dette foredraget tar Marit Gabler oss med på en sterk reise gjennom tre generasjoner, der kjærlighet og familie møter fordommer og urettferdighet. Gjennom sin svigermor Else-Marie Huths historie får vi et unikt innblikk i hvordan kjærlighet under krigen kunne bli en livslang dom. Dette er en historie om mot, kamp og forsoning i møte med et nådeløst etterkrigs-Norge.
Velkommen til en formiddag med sterke fortellinger, skjulte sannheter og en del av Norges historie vi ikke må glemme.
Om foredragsholderen
Marit Gabler (75) har nylig begynt å fortelle sin families vonde historie – en fortelling hun i mange år ikke klarte å dele uten tårer. Gjennom foredraget I seng med fienden gir hun et unikt innblikk i hvordan hennes svigermor, Else Huth, ble stemplet som "tyskerjente", deportert og foraktet etter krigen. Marit har opplevd hvordan skammen og fordommene har preget tre generasjoner, og med sitt engasjement ønsker hun å gi stemme til kvinnene historien nesten har glemt.
Billettpriser
Voksne, kr 125
Tilgjengelighet ved Borgarsyssel Museum
Vi ønsker at alle skal kunne ha en god opplevelse og vil derfor informere om tilgjengeligheten på vårt museum.
Friluftsmuseet: Området består av en samling hus og bygninger som dessverre ikke har gjennomgått tilpasninger for funksjonsnedsettelser. Dette kan påvirke tilgjengeligheten for noen besøkende. Underlag: Vær oppmerksom på at gangveiene og områdene rundt friluftsmuseet er gruslagt, noe som kan gjøre fremkommeligheten utfordrende for rullestoler og barnevogner.
Olavs hall: Formidlingsbygget Olavs hall er universelt tilrettelagt med innvendig ramper, teleslynge i museumsbutikk/cafe og heis for å komme opp i toppen av tårnet. Vi har også handicaptoalett i bygget.
For ytterligere spørsmål eller informasjon om tilgjengelighet, vennligst kontakt oss på forhånd.
Bærekraftige arrangement på Borgarsyssel Museum
Velkommen til et bærekraftig arrangement på Borgarsyssel Museum! Som et Miljøfyrtårn jobber vi for å redusere miljøpåvirkningen. Bruk gjerne kollektivtransport, sykkel eller samkjøring, og benytt ladestasjonene for el-bil i nærheten.
Vi tilbyr enkel avfallshåndtering og kjøttfrie alternativer i kafeen. Takk for at du bidrar til et grønnere arrangement!
- 1/1