Hopp til hovedinnhold

Friluftsmuseet på Borgarsyssel

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter St. Nikolas kirke fra omkring 1115.

Museet dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag Borgarsyssel Museum har samlinger fra store deler av Østfold, og et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

St. Olavs Vold

Helt i ytterkanten av museet, med Borregaard som nærmeste nabo, ligger arbeiderbrakka St. Olavs Vold. Den ble bygget der den står i dag, av Borregaards engelske eiere i 1840.

Navnet fikk den etter sin nærmeste nabo, den gamle byvollen med samme navn som Olav Haraldsson fikk bygget rundt byen sin. St. Olavs Vold er en solid mursteinsbygning i to etasjer, og arkitekturen er tydelig engelskinspirert. Brakka besto av totalt 20 leiligheter med ett rom og kjøkken hver. Ofte bodde det familier med 10–12 barn på St. Olavs Vold. Det har en tid bodd en familie med hele 21 unger på den lille plassen! For å lage nok soveplasser til alle ble både skap, kommodeskuffer og flatsenger på gulvet benyttet. I tillegg hadde de uttrekkssenger som flere av barna lå andføttes i. Med så store familier har det bodd mellom 100 og 200 mennesker samtidig i denne arbeiderbrakka. 

St. Olavs Vold hadde et felles uthus på gårdsplassen. I tillegg hadde beboerne et lite bryggerhus med vaskerom og bakerovner. Innlagt vann hadde de ikke, så vann måtte de hente i en brønn i nærheten eller i Glomma ved Gamlebystrand utenfor Tarris. Sommerstid vasket de klærne i elva, om vinteren inne i bryggerhuset. Eget likhus hadde de også, og det må ha vært ganske spesielt for beboerne å ha dette «sorgens hus» så tett innpå seg. 

St. Olavs Vold ble gitt til museet av Borregaard i 1956. Museet hadde et stort behov for mer plass, så gaven fra Borregaard var kjærkommen. Den gamle arbeiderbrakka skulle brukes til utstillinger, magasin, verksteder, kontorer og lager. I tillegg ble det bevart en arbeiderleilighet som ble innredet slik den antas å ha sett ut på slutten av 1890-årene. 

I dag er St. Olavs Vold i svært dårlig forfatning. Museet har i 2023 igangsatt et stort prosjekt som innebærer å total-rehabilitere bygget og fylle det med innhold og leietakere.
«Nye Sarpsborg» er historien om industriens og arbeidernes by – og det fremste symbolet på den nye tiden finner man i arbeiderbrakka St. Olavs Vold, et verdifullt kulturminne i norsk sammenheng.

St. Olavs Vold skal bli en moderne formidlingsarena for Østfolds unike arbeids- og industrihistorie, samt være et arnested for dagens og morgendagens utdanning og arbeidsliv. Museet skal skape en møteplass for regionens kreative læring, næring og frivillighet. Ved å ta vare på et bygg som var hjem for hundrevis av arbeidere over hundre år og tilrettelegge det for formidling og opplevelser, eksterne leietakere og nye brukergrupper, vil vi sikre at denne delen av byens historie ikke bare ivaretas, men også blir en viktig brikke i utviklingen av fremtidens Sarpsborg og fremtidens arbeidsliv i Østfold.

i
Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1