Hopp til hovedinnhold

Friluftsmuseet på Borgarsyssel

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter St. Nikolas kirke fra omkring 1115.

Museet dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag Borgarsyssel Museum har samlinger fra store deler av Østfold, og et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

Olavs hall og tårnet

Formidlingsbygget Olavs hall og utsiktstårnet gir en unik innblikk i byens historie. Formidlingsbygget Olavs hall og utsiktstårnet gir en unik innblikk i byens historie.

Olavs hall med sitt 32 meter høye utsiktstårn sto ferdig til Sarpsborgs tusenårsjubileum i 2016. Bygget inneholder butikk, kafe, kontorer og utstillingsarealer med både faste og midlertidige utstillinger. Museet hadde lenge arbeidet for et nytt formidlingsbygg. Jubelen var derfor stor da vi 29. juli 2016 kunne åpne dørene med kong Harald V til stede.

Olavs hall er inngangsporten til vårt flotte friluftsmuseum. Bygget har form som et langhus og er kledd med teglstein på både vegger og tak. Bygningsmassen følger det skrånede terrenget i Vollgata, noe som skaper en spennende utforming innvendig med ulike nivåer, forent med ramper og trapper. Olavs hall er tegnet av det danske arkitektfirmaet Erik Møller, og i 2017 mottok de Arnstein Arnebergprisen for bygget. Den overordnede idéen var å skape en museumsbygning som i materialvalg og arkitektur naturlig skulle passe inn i museets øvrige historiske bygningsmasse. Bygningen skulle være et vindu ut mot, og en forlenget del av, friluftsmuseet.

Både Olavs hall og tårnet er bygget i stål og betong. Fasaden er kledd med teglstein og cortenstål. Foran vindusnisjene er det også skodder i cortenstål. Skoddene er perforerte, slik at dagslyset som trenger inn i hallen danner mønstre på innsiden. Utenpå tårnets betongkjerne snor det seg en trapp som fører besøkende opp til utsiktsplatået mer enn 30 meter over bakken. Herfra har man utsikt over museumsområdet med friluftsmuseet og St. Nikolas kirkeruin. Utsikten gir deg også et innblikk i byens historie der du kan skue ut over området hvor den gamle middelalderbyen lå i øst, den nye byen i vest og Sarpsfossen med industrien i sør. Om kvelden er tårnet lyssatt og er en tydelig markør og landemerke i Sarpsborgs silhuett. Også kirkeruinen er lyssatt fra tårnet på kveldstid og skaper en magisk stemning i ruinparken.

i
Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1