Hopp til hovedinnhold

Fredagsmatine: Dramatikk og kjærlighet på herregårdene på 1600–tallet

Vi ønsker velkommen til foredrag med historieentusiast og faglitterær forfatter, Ann-Jorid Pedersen.

1600-tallet var en dramatisk tid i Danmark-Norge. Folk flest var lutfattige, mens deler av adelen var skamløst rike. På herregårder som Hafslund og Elingaard levde høyadelen stort sett et skjermet liv, selv om også de ofret mye i krigstid. Svenskene herjet Hafslund flere ganger, og adelsstanden bar et tungt ansvar for å forsvare landet.
 
Til tross for alle krigene ble det holdt praktfulle selskaper og ikke minst storslåtte bryllupsfeiringer blant adelen. Luksuslivet på herregårdene skulle helst ligne på det man førte på slottet i København, og der sparte man ikke på noe. Arrangerte ekteskap var samtidig viktig for forretninger, status og posisjon. Rikskansler Jens Bjelke sørget for å sikre seg innflytelsesrike svigersønner over store deler av landet, også på Hafslund. Dessverre for døtrene hans var ikke alle like godt egnet som ektemenn. Særlig fikk Birgitte Bjelke Bildt til Hafslund en ublid skjebne.
 
I 1660 havnet Hafslund og Sarpsborg, som på denne tiden gikk under navnet Gamleby, en stund i begivenhetenes sentrum da svenske tropper angrep Smaalenene. En januarnatt i 1660 satte generalmajor Jørgen Bjelke kommandosentral på Hafslund. Det ble starten på noen høydramatiske uker for Norge.
-----
 
Foredragsholder er historieentusiast og faglitterær forfatter, Ann-Jorid Pedersen fra Sarpsborg, som nå skriver på en bok om 1600-tallet.

  • 1/1

Voksen: kr 90
Barn og ungdom til og med 17 år: kr 40
Student (ved fremvisning av studentbevis): kr 40
Familie (2 voksne med inntil 4 barn mellom 6 -17 år): kr 200
Barn 0-5 år: gratis
Årskort, vennekort, ansattkort etc.: gratis
Ledsager (ved fremvisning av ledsagerbevis): gratis

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1