Hopp til hovedinnhold

Fredagsmatine: Fredriksten - Den viktigste festning i norsk og svensk historie

Velkommen til Fredagsmatine på Borgarsyssel Museum og til vårt foredrag om Fredriksten festning.

Ingen annen festning har hatt så stor betydning for vårt naboskap til Sverige. Halden og Fredriksten har stått imot en rekke angrep og slik sett vernet land og grenser. Mest kjent er stedet for svenskekongen Karl XII s død i 1718, men festningen hadde også stor betydning for at grunnloven ble forankret i 1814. I 1905 hadde Fredriksten det vi med moderne ord vil kalle en svært viktig krigsavvergende eller fredsbevarende rolle.

De siste skudd avfyrt i kamp mellom skandinaviske land på skandinavisk jord skjedde ved Fredriksten på overtid i august 1814. Siden da har det vært over 200 år nabofred, noe som i høyeste grad preger forholdet til Sverige i dag. Fredriksten har stått sentralt i denne utviklingen.

Festningen er både en militær hedersfestning og et fredet nasjonalt kulturminne.
Foredragsholder er nåværende kommandant på Fredriksten, oberstløytnant (p) Magne Rannestad.

Sted: Olavs hall
Tid: 10. februar 2023. kl: 11.30-12.30
Billetter: 90/årskort. Billetter kan forhåndskjøpes på nett eller i døren.

I tillegg til Fredagsmatine tilbyr vi også en butikk og koselig cafe hvor du kan nyte en forfriskning. Vi har også lagt stor vekt på å tilrettelegge for alle, uavhengig av behov, og på nettsidene våre finner du mer informasjon om universell tilrettelegging. https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/tilgjengelighet

For de som kommer med bil, har vi gode parkeringsmuligheter i nærheten av museet, og det er også mulighet for å lade elbilen på en ladestasjon i gangavstand.

For å gjøre planleggingen av besøket ditt enklere, kan du forhåndsbestille billetter til vårt arrangement på vår nettside. Om du tror du vil besøke oss eller andre museer i Østfold og Akershus, kan det også lønne seg å kjøpe et årskort. På denne måten kan du enkelt besøke museene så mange ganger du vil i løpet av et år.