<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Fredagsmatiné - Sørnesuret

Erik Ødegaard forteller den spennende historien om Sørnesuret og alle dens utrolige bestanddeler. Du får også få høre om Rasmus Sørnes som gjennom sine mange utrolige oppfinnelser må regnes som et av våre aller største tekniske genier.

  •  (Foto/Photo)

I Olavs hall på Borgarsyssel Museum finnes i dag det berømte Sørnesuret som en del av museets permanente utstilling. Uret er det tredje av i alt fire astronomiske ur som ble konstruert av klokkemakeren og oppfinneren Rasmus Sørnes. Det sto ferdig i 1954 og omtales ofte som et av verdens mest kompliserte astronomiske ur. Rasmus Sørnes var elektriker, og var ellers selvlært og hadde ingen formel høyere utdannelse. Likevel klarte han å konstruere et ur som viser alt fra korrekt normaltid, stjernetid og verdenstid, til planetenes gang rundt sola og lokal soloppgang og solnedgang. Uret viser også jordas, månens og solas rotasjoner, månens faser, sol- og måneformørkelser, flo og fjære, solflekkenes syklus og mye mer.

Erik Ødegaard forteller den spennende historien om Rasmus Sørnes og Sørnesuret. Erik har gjennom en lang karriere jobbet med alt som har med Sørnes og hans oppfinnelser å gjøre, og er den i verden som kan mest om Sørnesuret den dag i dag. Her vil vi bli kjent med uret og alle dens utrolige bestanddeler, og også få høre mer om en mann som nok er litt glemt i norsk historie, men som gjennom sine mange utrolige oppfinnelser må regnes som et av våre aller største tekniske genier.

 (Foto/Photo)

19. november 2021 kl. 12.30 – 13.30
Pris Voksen: 
80,- Barn 35,-

  • 1/1
 (Foto/Photo)

Østfoldmuseenes podcast om Sørnesuret

 (Foto/Photo)

Kjøp boken om Klokkemakeren Rasmus Sørnes

På Borgarsyssel Museum kan du også oppleve: