Hopp til hovedinnhold

Hot Spot Palestina

Østfoldmuseene ønsker å markere et humant budskap, i julehøytiden, om respekt for menneskeliv og ønske om fred for palestinere i Gaza og på Vestbredden. Denne Hot Spot Palestina-utstillingen fokuserer på menneskeverd, flyktninger, "Folkeretten" og om situasjonen i Palestina fra 1948 til i dag. Østfoldmuseene tar stilling og ønsker med det at folk skal bli engasjert, fordi likegyldighet er verre enn uenighet.

Gaza i 1957

Foto: Jørgen Grinde

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

Julehøytiden markeres på våre museer på ulike vis hvert år. Vi tenner lys for å holde mørket unna, vi synger om fred og om barn som gleder seg. Østfoldmuseene samler mennesker for å kjenne på samholdet rundt våre juletradisjoner. For oss handler jula om håp og redning, om lyset som skal vende tilbake, og at vi skal oppleve en ny vår og trygghet i det nye året som snart kommer. Det har det blitt stadig vanskeligere å snakke og synge om «fred på jord» og «hjerter som gleder seg». Vi kjenner på et behov for å markere vår avmakt i møte med alle de lidelsene våre medmennesker opplever i krig og konflikt.

I Norge opplevde nordmenn krig og okkupasjon for 80 år siden. Da Fredrikstad Museum åpnet utstillingen «Østfold i krig 1939-45, Operasjon Polar Bear», kom kriger i Ukraina, Palestina og i andre verdensdeler tettere på. Hot Spot er en type utstilling som retter søkelys mot brennbare spørsmål for å informere, skape debatt og bidra med bevisstgjøring. Palestina har opplevd vedvarende konflikt og krig siden 1948, og vi må ikke glemme de som i dag trenger beskyttelse og håp for framtiden for seg og sine familier.

Utstillingen er også et samarbeid med organisasjoner og personer som har en viktig stemme i samfunnet. Kari Mangrud Alvsvåg (biskopen i Borg), Cecilie Hellestveit (forsker ved Folkerettsinstituttet), Kjersti G. Berg (historiker ved Chr. Michelsens Institutt) og Mezna Qato (forsker og direktør for Margaret Anstee Centre for Global Studies) har levert innhold til utstillingen. Fotograf Jørgen Grinde har bidratt med flere fotografier.

På Borgarsyssel Museum står en kopi av Olavssøylen. Originalen står i fødselskirken i Betlehem. Søylen minner oss på de lange historiske linjer og kulturkontakt mellom Norge og Palestina. Under julemarkedet 30.11-01.01 blir det arrangert fredsverksted for barn ved søylen. Her inviterer vi barna til dialog og refleksjon rundt eget og andres liv og fremtid. Alle får lage sin egen due med fredshilsen på til barn i verden som lider under fattigdom og krig. Duene skal pryde museets eget fredstre i Olavs Hall.

Opp mot julen oppfordrer vi også publikum å komme til Borgarsyssel Museum og Fredrikstad Museum for å skrive julekort til palestinere, og til de statsledere som har et politisk ansvar. Julekortene vil inngå i våre samlinger, som en historisk dokumentasjon på vår egen tid, og vil stilles ut som del av utstillingen «Hot Spot Palestina».

Gratis inngang!

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1