Denne høsten har to filmer om andre verdenskrig rullet over kinolerretene: I september kom filmen om landssvikeren Vidkun Quislings siste dager, i oktober var det historien om motstandshelten Gunnar Sønsteby som trakk folk til kinosalene.
De to filmene føyer seg inn i det som etter hvert er en lang rekke norske filmer som handler om andre verdenskrig. Men hvordan har historien om andre verdenskrig blitt fortalt gjennom film? Og hvor viktig var egentlig filmmediet mens krigen fremdeles pågikk?
Johannes Hafnor og Fredrik Wilhelmsen vil i dette foredraget ta for seg noen eksempler på hvordan historien om andre verdenskrig har blitt behandlet i film. Hafnor vil fortelle om hvordan nyere norsk film har fortalt historien om andre verdenskrig og hvordan det påvirker vårt kollektive minne om krigen. Wilhelmsen vil ta for seg film under andre verdenskrig.
Johannes Hafnor er stipendiat ved Universitetet i Agder, der han skriver en doktorgrad om norsk dokumentarfilm som bearbeider andre verdenskrig og terrorangrepet 22. juli. Fredrik Wilhelmsen er formidler og førstekonservator NMF i Østfoldmuseene, og har forsket på norsk høyreekstremisme.
Hafnors forskning inngår i prosjektet Uferdig fortid på Universitetet i Agder: https://www.uia.no/om-uia/fakultet/humaniora-og-pedagogikk/forskning/uferdig-fortid/
Kveldsåpent på Fredrikstad Museum
Besøk Fredrikstad museum i Gamlebyen på torsdager for en lærerik og spennende opplevelse etter jobb eller skole. Vi holder åpent fra kl. 17.00 til 20.00, og tilbyr noe for enhver historieinteressert.
Utforsk våre utstillinger Opplev en av Norges beste utstillinger om andre verdenskrig og få et dypere innblikk i Fredrikstads rike historie.
Hver torsdag klokka 18:00 inviterer vi til en omvisning i utstillingen, et spennende foredrag, eller en engasjerende byvandring som lar deg oppdage Gamlebyen på en helt ny måte.