Hopp til hovedinnhold

Torsdag kveld på museet: Foredrag om Harald Damsleth (1906-1971)

Visste du at den viktigste plakatkunstneren under krigen var fra Fredrikstad?

Da Quislings fascistparti Nasjonal Samling kom til makten ved hjelp av tyske geværer under andre verdenskrig, startet de en propagandaoffensiv der særlig plakater og plakatkunst skulle spille en viktig rolle i å dirigere publikums oppmerksomhet i den retningen nazistene ønsket.

Det mange ikke vet, er at en mann fra Fredrikstad skulle spille en nøkkelrolle i den propagandaen som snart var å finne på hvert hushjørne i norske byer. Høsten 1940 tegnet nemlig Nasjonal Samling kontrakt med reklamebyrået Herolden. Her jobbet den da 34 år gamle reklametegneren Harald Damsleth (1906-1971) fra Fredrikstad. Han hadde tidligere fått tilbud om jobb hos selveste Walt Disney. Damsleth takket imidlertid nei til den amerikanske underholdningsgiganten. I stedet skulle kontrakten med Nasjonal Samling gjøre ham til den som fremfor noen ga form og farge til Nasjonal Samlings ideer om hvordan et nytt, nazistisk Norge skulle se ut.

Med utgangspunkt i plakattegneren Harald Damsleth, forteller idéhistoriker og formidler, Fredrik Wilhelmsen, i dette foredraget om bruk av propaganda og plakater under andre verdenskrig.

Åpningstid 17.00-20.00

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1