Hopp til hovedinnhold

Torsdagskveld på museet

Hver torsdag tar vi deg med tilbake til Østfoldårene 1939 - 45, gjennom oppbyggingen av Festung Østfold, hverdagslivet under okkupasjonen og den omfattende flyktningetrafikken under krigen.

Du vil få en unik omvisning i historien og lære om hvordan livet var for menneskene som opplevde krigen på nært hold. Meld deg på og bli med på en engasjerende og lærerik opplevelse på Fredrikstad museum!

Museet er åpent fra kl. 17 til - 20 og i vår lounge kan du få kjøpt kaffe og ferske håndlagede donuts fra Doughtales.

30. mars, 4. mai, 11. mai, og 25. mai kl. 18.00

Omviseren skrur klokka åtti år tilbake – og tar deg med tilbake til angrepet på Østfold i 1940, til oppbyggingen av Festung Østfold, til hverdagslivet under okkupasjonen, og til den omfattende flyktningetrafikken under krigen.

23. mars kl. 18.00

Fredrik Wilhelmsen ser nærmere på nazismens bruk av propaganda og symbolbruk. Ved å bruke uniformer, flagg og plakater som eksempler, gir han en innføring i nazismens idéunivers: Mens hakekorset har blitt synonymt med den tyske nazismen, gjorde Nasjonal Samling det hakekorslignende solkorset til sitt merke. Hva kan disse symbolene fortelle oss om nazismen? Hvilket budskap var det Nasjonal Samling forsøkte å prente inn i befolkningen med sine vaiende faner, uniformer sydd etter tysk mønster, og plakater fulle av vikinger og runeskrift?

Torsdag 16. mars kl. 18.00

I Fra gutterommet til Gestapo forteller Terje Emberland historien om da nazismen kom til Norge. Når vi tenker på nazismen i Norge, tenker vi gjerne på Vidkun Quisling og Nasjonal Samling. Men allerede før Nasjonal Samling trakk på seg ridebuksene sine, forsøkte en gruppe ungdommer å skape et nazistisk parti i Norge.

«La oss reise en bevegelse i Hitlers ånd!» ropte taleren som hadde stilt seg opp i Studenterlunden en søndag i mai 1932. Rundt ham stod en gruppe unge menn iført hakekors-armbind i norske far-ger. Like etterpå braket de sammen med motdemonstranter fra arbeiderbevegelsen anført av Einar Gerhardsen. Slik kom nasjonalsosialismen til Norge, året før Vidkun Quisling dannet Nasjonal Samling.

Historiker Terje Emberland historien om den nazistiske subkulturen i Norge på 1930-tallet med utgangspunkt i ungdomspartiet Norges Nasjonalsosialistiske Arbeiderparti (NNSAP).

I sin nye bok bruker Terje Emberland historien om dette ungdomspartiet som utgangspunkt for å fortelle historien om den nazistiske undergrunnskulturen i Norge på 1930-tallet.

Terje Emberland (f. 1956) er dr.philos., religionshistoriker og forsker 1 ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo.

Emberland har skrevet en rekke bøker og fagartikler om antisemittismen, nazismen og fascismens historie, norsk okkupasjonshistorie, moderne esoterisme og konspirasjonsteorier. Han har også laget flere utstillinger og blir ofte brukt som kommentator i media. Terje Emberland var ekspertvitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Torsdag 13. april kl. 18.00

  • Sturlason

Petter Ringen Johannessen forteller med innsikt og engasjement om angrepet på Østfold i 1940. Hvor viktig var Østold og Fredrikstad-traktene i disse avgjørende aprildagene for 83 år siden? Hvor sto de viktigste kampene, hvem deltok – og hvor viktige var de for krigens gang?

Torsdag 20. april kl. 18.00

Forfatter Jan Ove Ekeberg, kjent fra TV2 og for den historiske spenningsserien «Den siste vikingkongen», trekker de lange linjene fra datidens Ukraina til dagens krig og Putins nesten komiske historieforfalskning om Ukraina som en del av et Stor-Russland.

I 1028, etter å bli drevet ut av landet, søker Olav Haraldsson, tilflukt hos sin svoger storfyrste Jaroslav av Kiev-riket. De er gift med hver sin prinsesse av den svenske kongefamilien. Olavs sønn, Magnus, som blir konge med tilnavnet; den gode, blir i Kiev da faren reiser til Stiklestad for å vinne Norge tilbake. I 1043 blir Olavs halvbror, Harald Sigurdsson gift med Jaroslavs datter Jelisaveta. Deres datter, Ingegjerd blir gift med den danske kronprinsen, senere konge under navnet, Olav Hunger.

Slik blir kongslektene i datidens Ukraina vevet sammen med alle de tre skandinaviske kongehusene gjennom 1000-tallet. Også flere av Jaroslavs døtre blir gift med europeiske konger i denne tiden.
Disse forbindelsene huskes av ukrainere i dag. Mange framhever stolt at nasjonen deres først ble bygd av skandinaviske vikinger. Det er derfor ikke til å undres over at ukrainere vil bli en del av det tette samarbeidet i Europa. Ukrainerne vil kort og godt hjem.

  • 1/8
  • 2/8
  • 3/8
  • 4/8
  • 5/8
  • 6/8
  • 7/8
  • 8/8