Hopp til hovedinnhold

Opplevelsesdag i gamlebyen - Den kulturelle skolesekken for 5. klasse

I løpet av denne dagen er elevene både utendørs i Gamlebyen og inne på museet. På torvet i Gamlebyen får de en innføring i byens historie, og blir møtt av en av Gamlebyens slaver fra 1700-tallet.

  • Elevene får et levende møte med historien når de besøker Gamlebyen og Fredrikstad Museum.
    Elevene får et levende møte med historien når de besøker Gamlebyen og Fredrikstad Museum. Werner Vik

De lærer om bybranner, om levekår for folk i forskjellige samfunnssjikt, om krig og fred og får høre historier om flere historiske personligheter. I utstillingen i Tøihuset og får de høre om Alv Erlingsson, Tordenskjold, hvordan det var for de aller fattigste på Hospitalet og hvordan de rikeste hadde det. Elevene får se en bymodell av Gamlebyen, og lærer om festningsarkitektur, om forholdet mellom sivil befolkning og soldater og om husdyrhold i Gamlebyen. I filmrommet får de se en film om Anne Rimer som ble brent som heks på 1600-tallet. Filmen er laget av elever i kulturskolen. Etter dette har vi et rollespill hvor temaer som utstøting, mobbing og gruppepress tematiseres gjennom en rettsak mot Anne Rimer. Etter lunsj foregår opplegget langs vollene og og elevene får se kanoner og utsikt mot Isegran og Kongsten Fort. Vi møter en soldat fra 1700-tallet, og lærer om soldatlivet. Vi får se kaserna, og vi får komme inn i en gammel bygård og se hvordan vanlige folk levde. Vi får høre sagn om sjøfolk, ser på arkitektur og hvordan man bygget i forskjellig materiale, og også hvordan bygningsmaterialer ble gjenbrukt.

Forarbeid: Elevenes oppfordres til å lese «Rømlinger i Fredrikstad» av Marit Aasbrenn og Magne Aasbrenn (liten og lettlest bok).

Etterarbeid: Evalueringsskjema sendes med informasjon fra DKS. Elevene kan også sende tegninger fra dagen til oss.

Nivå: 5. trinn

Tilgjengelig: Opplegget tilbys som en del av DKS for skoler i Fredrikstad på vår og høst.

Varighet: 09.15 – 13.00

Kapasitet: ca. 30 elever

Fag: Historie, estetiske fag

Kontaktperson

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1