<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Østfold i krig 1939-45 Operasjon Polar Bear

Unike historier og spektakulære hendelser fortelles på nye måter.
Dette er en opplevelse for hele familien.

Utstillingen vil gi et levende tidsbilde av krigsårene i Østfold. En spennende kombinasjon av digital formidling gjennom film og bilder og historiske dokumenter og gjenstander vil gi publikum et unikt innblikk i hverdagsliv og dramatikk i et samfunn under okkupasjon.

  • Angrepet på Norge (Foto/Photo)
    Interaktiv fortelling om Angrepet på Norge

Museet ønsker å skape mer oppmerksomhet rundt viktige krigsminnesmerker i Østfold i forbindelse med storsatsningen, for å minne folk på hvor allestedsnærværende og dramatisk krigen var for lokalbefolkningen. I selve utstillingen vil publikum få et innblikk i alt fra angrepet på Østfold i 1940 til oppbyggingen av Festung Østfold og den omfattende flyktningetrafikken i krigsdagene. Og ikke minst - det sivile livet for folk flest i et okkupert land.

Slepebåtaksjonen

  • Slepebåter i Lysekil. (Foto/Photo)
    Slepebåter i Lysekil. Lars Aker

I sentrum for utstillingen står operasjon «Polar Bear 6 East», der elleve slepebåter og en bergingsbåt ble kapret og seilt til Sverige for å hindre tyskerne i å bruke disse skipene i sitt invasjonsforsvar. - Ingen av slepebåtskipperne visste noe om dette på forhånd. Det må ha vært en skremmende opplevelse å bokstavelig talt få kniven på strupen, mens tyskerne sto på vakt langs ruta. Aksjonen var planlagt fra London, og det var løytnant Inge Steensland som lærte opp lokale Milorg-folk til å utføre aksjonen

En av slepebåtene i aksjonen var slepebåten Fix, som i dag ligger som et flytende krigsminne på Isegran.

Agent Askeladden

  •  (Foto/Photo)

Er du Østfolds hemmelige agent? Bli med på farlige oppdrag på Fredrikstad Museum. I utstillingen finnes skjulte koder og steder som bare agenten kan finne.

Andre tilbud ved Fredrikstad Museum

 (Foto/Photo)

ta en tur i Tidsmaskinen

Historiebaren BAR 1567 i Tøihuset, Gamlebyen (Foto/Photo)

Besøk Norges eneste historiebar

 (Foto/Photo)

Tilgjengelighet og adkomst

 (Foto/Photo)

Besøk museumsbutikken