Hopp til hovedinnhold

Brugsområdet mellom fossen og slusene

Haldenvassdragets Kanalmuseum og Ørje Brug er et helhetlig kulturmiljø og et senter for opplevelser, aktiviteter og kunnskap om vassdragets kultur- og naturhistorie. Vi befinner oss lokalene til det gamle tresliperiet på Ørje Brug, bygget i 1897. Tresliperiet ble etablert som en følge av kanaliseringen som skjedde i Haldenvassdraget da Haldenkanalen ble bygd.

Slusene i Ørje

Slusene i Ørje består av 3 kammer, med en løftehøyde på ca 10 meter

Slusene i Ørje ble fullført i 1860, et år etter kanalbyggeren Engebret Soots død. De består av 3 kammer, med en løftehøyde på ca 10 meter. Ørje sluser er unike da de fortsatt drives manuelt, slik det var i 1860. Det gule huset vest for slusene er slusemesterboligen. I dag fungerer slusene også som et amfiteater med scene. Her er det mye aktivitet sommerstid, med teateroppsetninger og konserter.

  • Rundreisen – et eventyr med Tertitten og D/S Turisten. I områdene mellom Akershus og Østfold var det tidligere tilrettelagt for turister på en måte som er vanskelig å forestille seg i dag. Bli med på «Rundreisen» med Tertitten og D/S Turisten. Ostfoldmuseene
i
Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1