<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Ut på tur: Blomstervandring

Bli med på en blomstervandring til Kløftefjell i Rødenes!

Botanisk ekskursjon til Kløftefjell i Rødenes

  • Foto: Ingvar Spikkeland
    Foto: Ingvar Spikkeland

Marker har mange interessante områder når det gjelder flora, og det finnes et stort antall sjeldne planter i kommunen. Felles for de fleste av dem er at de krever næringsrik og kalkrik jord, og et varmt sommerklima. Kløftefjell lengst nord i Rødenes er et slikt område, og her er det funnet mange krevende og mindre vanlige planter.

Vi møtes på Kanalmuseet kl. 17. Her får vi en kort orientering om turen og tar en titt på et par av utstillingene som omhandler floraen i distriktet, bl.a. om orkideer langs Haldenvassdraget. Deretter kjører vi samlet til Grunntjern, hvor vi parkerer. Herfra går vi inn til Kløftefjell, en tur på ca. 1 km. Vi studerer floraen i området, og tar en pause med medbrakt mat og kaffe/drikke. Totalt vil turen bli på ca. 3 km.

Turleder blir biolog Ingvar Spikkeland, som jobber ved Kanalmuseet på Ørje. Han har kartlagt floraen i Marker, og kjenner plantelivet i området godt etter flere besøk her.

Denne ekskursjonen arrangeres i samarbeid med Østfold Botaniske Forening.

Varighet: ca. 3 timer

Billettpris

Billettpris per voksen: Kr 65,-
Billettpris per barn og ungdom opp til 18 år: Kr 30,-
Betaling på museet før avreise.

Nikkesmelle

Nikkesmelle er en flerårig urt i nellikfamilien. Planten er 20–40 centimeter høy, har en bladrosett ved basis av stengelen og en lysegrå jordstengel. Den har hvite blomster som vokser i en nikkende topp. Kronbladene har spisse sidefliker og åpner seg om natten.
Nikkesmelle vokser på tørr bakke på Østlandet, Sørlandet og i Sogn. (Kilde: Snl)

Vårerteknapp

Vårerteknapp, Lathyrus vernus, er ei flerårig urt i erteblomstfamilien. Ho er ei tidleg vårplante som veks i næringsrik lauv- og granskog. Planta, som vert 20–40 centimeter høg, blømer med raudfiolette til blågrøne blomar i mai–juni. Vårerteknapp veks i store deler av landet, nord til Nordland. (Kilde: Snl)