<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Sidespor - Elise Jarem

Fredag 13.mai kl.18.00 åpner Galleri Ørje Brug dørene for kunstner Elise Jarem.

Utstillingen er åpen lørdag og søndag 14. og 15.mai kl.12.00 - kl.16.00, onsdag 18.mai kl.18.00 - kl.20.00 og lørdag og søndag 21. og 22.mai kl.12.00 - kl.16.00

Elise Jarem definerer seg selv som tegner, men bruker også grafiske teknikker som monotypi og koldnål. Ofte er arbeidene en kombinasjon av tegne- og trykketeknikker. Til denne utstillingen har hun laget collager av egne arbeider, og hun viser også kunstbøker som hun fyller med tegninger og trykk.

Kunstnerens arbeider baserer seg på egne erfaringer og inntrykk, iblandet fantasi, hvor grensene imellom ofte er flytende.

  •  (Foto/Photo)
    1/1
    Elise Jarem

Det å tegne har vært del av Elise Jarems liv helt siden barndommen. Kull, tusj, blyant og papir er redskaper og materiale som gjerne er lett tilgjengelig, og tegning har alltid føltes naturlig for Jarem. Hun har en fascinasjon for papirets ulike kvaliteter, og hvordan tegneredskaper beveger seg over materialet. Papir kan lages av forskjellige materialer, for eksempel lin/bomull, tre-fibre eller resirkulert papir. Papirmassen kan tilsettes mye for å endre farge, lukt og struktur. Elise Jarem har laget noe av papiret i denne utstillingen selv, der hun blant annet har tilsatt løk for å få en gulaktig farge.

En del av arbeidene på utstillingen er monotypier. Disse er bearbeidet videre med kull, av og til pastell eller tusj. Som i andre teknikker ligger det utfordringer og begrensninger også i denne. I monotypien er det ikke mulig å ha full kontroll over trykkeprosessen. Dette kan gi uventete gaver – eller skuffelser. Jarem bruker de eventuelt overraskende resultatene til sin fordel, og jobber videre med disse – ofte i en helt ny retning.

Det som skjer i prosessen er viktig, fordi kunstneren lar seg påvirke underveis, tillater seg å gå ut på sideveier og kan ende opp med et annet resultatet enn opprinnelig planlagt. Så kan hun gå tilbake til grunnidéen og lage et nytt verk. Men det å være fri til å skape ut ifra det som skjer i prosessen er - også essensielt.

I løpet av de seinere årene har Jarem lært å binde inn bøker. Dette gamle håndverket har gitt henne stor glede. Bøkene på utstillingen er fylt med collager av tegninger og monotypier. Å bla seg gjennom side for side skaper egne fortellinger. I motsetning til bilder som henger åpent på veggen, liker hun at disse arbeidene blir til objekter som kan lukkes igjen, og senere settes i bokhylla.