Hopp til hovedinnhold

Gullskatten, et arkeologisk funn?

Verken Gullsporen eller de to andre gjenstandene ble funnet via en arkeologisk utgraving. Hvordan ble det funnet da?

Året var 1872

Det var vår. Trærne begynte å blomstre, og biene var igang med å svirre. Den svenske dagsarbeideren Zacharias gikk på jordet på Rød i Rygge. Han jobbet, og han var sliten. Han dro plogen sin over torva. Og det var da han så det - det skinte i gull! Zacharias bøyde seg ned, og opp av jorda tok han den opp. Han børstet vekk jord og måpte. Hva skulle han gjøre? Han tok den med seg til gården. Derfra havnet den i den norske stats eie, og etterhvert i magasin på Kulturhistorisk museum. 

  • 1/1
    Gullsporen. Foto: Kulturhistorisk museum Kulturhistorisk museum

Klondike

Flere ønsket å være like heldige som Zacharias. Kanskje ville de også finne gull, men ville de da levere den fra seg? To dager etter at Gullsporen kom opp av torva, ble det funnet en gjenstand til. Denne gangen var det smygestolen. Kanskje personen som fant den visste at det var og er ulovlig å ta med seg arkeologiske gjenstander i egen lomme? Vi får håpe det. 

  • 1/1

45 år passerte

Klondike-stemningen varte ikke lenge. For såvidt vi vet tok det 45 år før et nytt gullfunn ble gjort på jordet på Rød. Denne gangen var det remendebeslaget som så dagens lys, og funnet ble gjort bare noen hundre meter fra der Gullsporen skal ha blitt funnet. Kanskje ble de lagt sammen, kanskje ble de spredt? Hvem vet?

  • 1/1
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1