Fra TrioVing og VingCard
Man kan spørre seg hvordan denne kuriøse gjenstanden har havnet i Moss by- og industrimuseums samling? Svaret kan knyttes til norsk industri, dens handel med utlandet og sammenslåing av industribedrifter til slagkraftige enheter i en stadig mer globalisert verden. Museet mottok hjelmen, som en av mange gjenstander, sammen med arkiv og fotomateriale fra TrioVing/VingCard i 2014. Anledningen var at bedriften la ned sin produksjon i Moss og flyttet virksomheten til Ski kommune.
Grorud Jernvarefabrikk & Nissho Iwai Building Materials Corporation
En mer utfyllende historie om hvordan den eksotiske gjenstanden havnet akkurat på Høyda i Moss har vi ikke, men Øyvind Andreassen som tidligere arbeidet ved TrioVing kan fortelle at samurai-hjelmen mest sannsynlig stammer fra Grorud Jernvarefabrikk. I 1996 ble Grorud Industrier, som bedriften senere ble kalt, kjøpt opp av AssaAbloy som også TrioVing var en del av. Fabrikken på Grorud i Oslo produserte dørhengsler som de leverte til det japanske byggevarefirmaet Nissho Iwai Building Materials Corporation. Vi antar derfor at samurai-hjelmen kan ha vært en gave fra det dette firmaet til Grorud Jernvarefabrikk.
Samuraien - et nasjonalt symbol i Japan
Selv om det ikke finnes ordentlige samuraier mer, så er denne epoken i historien en viktig del av den japanske kulturen som det knytter seg en sterk stolthet til. Samuraiene har blitt et symbol på landet og dets krigermoral. De figurerer ofte i filmer, tv-serier, bøker og tegneserier både i Japan og resten av verden. Dette kan være en forklaring på hvorfor akkurat en samurai-hjelm ble valgt, da det japanske byggevare firmaet skulle velge ut en representativ gave til sin norske forretningspartner.