Hopp til hovedinnhold

Mossekluten – og den eventyrlig historien om «Skurefilla» og mannen som eide fabrikken

Om du Googler «Mossekluten» får du mange treff på firmaer som selger den gode gamle skurefilla. Dagens variant er ikke produsert i Moss, slik den opprinnelig var.

Det Mekaniske Væveri AS

I en artikkel av Elisabeth Vogt i Moss byleksikon står følgende å lese om denne bedriften: Grimsrød Fabrikker AS, mest kjent i Moss som bare "Skurefilla", ble etablert i 1917 i Bråtengata 64 av familien Røstad. Den gang under navnet Det Mekaniske Væveri AS. Som tilnavnet tilsier var det et bomullsveveri som blant annet produserte skurekluter og andre kluter. Fabrikken skiftet navn i 1959 til Grimsrød Fabrikker AS, der Kjell Waalmann Gabrielsen etter hvert ble eneeier. Fabrikken ble nedlagt på 1980-tallet, men selskapet fortsatte som et eiendomsselskap frem til 1993, da Gabrielsen gikk bort. Senere overtok Frelsesarmeen og Fretex bedriftslokalene på Jeløy.

  • 1/1
    Trine Gjøsund

Kjell Waalmann Gabrielsen

Jeg husker godt Kjell Waalmann Gabrielsen. På åttitallet jobbet jeg i bygningen som Gabrielsen eide. Han var ofte innom på besøk. Han likte godt å slå av en prat, og jeg var ny og ung og syntes nok han var morsommere enn mine kollegaer som hadde hørt historiene hans før. Han var kjent for å være sparsom og eksentrisk.

Gabrielsen bodde på Grimsrød gård. Den tidligere bondegården på Jeløya fikk en herskapelig ombygging på 1700-tallet. Fra rundt 1820 tilhørte den David Chrystie. Grimsrød er også kjent for at maleren Edvard Munch bodde der i en periode.

Kjell Waalman Gabrielsen døde 3. desember 1993. Han hadde ingen arvinger, men hadde generøst testamentert sin formue til flere veldedige organisasjoner, deriblant Frelsesarmeen, Jeløy Kurbad og Kreftforeningen.

Skattefunn på Grimsrød

Det gikk rykter om at gull og store verdier skulle være gjemt på Grimsrød. Det viste seg å stemme. Det ble funnet 820.000 kroner i kontanter, 150 diamanter, 21 kilo gull (verdi ca. 1,7 millioner) og flere minnemynter i gull. Den spennende historien kan man lese mer om i denne artikkelen i Moss avis fra 2014.

https://www.moss-avis.no/nyheter/nyheter/fant-gull-og-diamanter-i-hemmelige-rom/s/2-2.2643-1.8444662

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1