Hopp til hovedinnhold

Spiker fra Torderød

Spiker har du vel sett før? Du har slått inn en spiker også kanskje? Spikere har vært brukt siden jernalderen til å holde planker og materiale sammen, og ikke minst i nye hus, men også eldre hus.

  • 1/1

En hel stokkelengde!

Nå som restaureringen av Torderød gård går mot slutten er det relevant å trekke frem gjenstander og kuriosa, og ikke minst sentrale gjenstander som har holdt huset sammen. Gulvene på Torderød er i en hel stokkelengde, noe som tilhører sjeldenhetene. Det vil si at det ikke er en eneste skjøt, men det er et helt høvlet tre som ligger i gulvet.

Da disse gulvene skulle høvles på ny som følge av restaureringen fant med spiker. Spiker er ingen kuriosa i seg selv, for selvfølgelig finner man spiker i et gulv! Det som er interessant med spikeren er dimensjonene og merkene.

  • 1/1

Håndsmidde spiker

Spikeren på bildet er håndsmidd av jern av en smed, som spikere som oftest ble frem til 1800-tallet. Måten vi ser det på er hammer-merkene på spiker-hodet, ser du merkene?

Vi vet at på Moss jernværk ble det lagd ting av jern, det vil si hammere, kanoner, kuler, ovner, men også spikere. På Jernverket var det ansatt egne spikersmeder, hammersmeder, kanonformer og masovnsmestre spesialisert innenfor sin gjenstand, og ofte kom disse spesialistene fra Sverige, Tyskland og England. Kan disse spikerne ha blitt lagd på jernverket her i Moss?

I perioden på 1700-tallet da Torderøds hovedbygning ble reist, det vil ca. 1760-tallet var Moss Jernværk i full drift. Det er ikke usannsynlig at David Chrystie d.e. smidde mens jernet var varmt, og kjøpte spiker fra jernverket. Enn så lenge blir spikerne gode eksempler på tidligere tiders håndverk.

Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 1